Sindicatele spun că sunt împotriva majorării TVA şi că au primit promisiuni de la premierul Emil Boc şi de la ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, că această taxă nu va fi modificată.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, marţi, că nu va accepta modificarea TVA.
"Nu s-a făcut nimic pentru eliminarea flagelului privind munca la negru şi este în continuă creştere această piaţă a muncii la gri şi la negru", a spus Costin.
Potrivit sindicaliştilor, guvernanţii le-au spus, marţi, că în România sunt în prezent 800.000 de salariaţi plătiţi cu salariul minim, respectiv 600 de lei şi 700.000 de salariaţi plătiţi cu 729 de lei lunar.
"30 la sută din locurile de muncă sunt plătite mizerabil, astfel că aceşti salariaţi sunt nevoiţi să se înscrie la programele de asistenţă social", a adăugat Costin.
Liderul BNS a mai spus că atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, i-a asigurat că nu s-a discutat până acum în Guvern de o creştere a TVA şi că nu există intenţii în acest sens.
Guvernul are în vedere pentru 2010 o reformă a veniturilor, pentru a majora nivelul contribuţiilor vărsate la buget, în care pot fi păstrate cota unică, impozitul pe profit şi impozitul pe venit, o decizie în privinţa TVA urmând însă să fie luată în funcţie de sustenabilitatea deficitului bugetar.
"Putem avea avea în vedere inclusiv o reformă a veniturilor, pentru că România are unul din cele mai scăzute niveluri al veniturilor publice din PIB, de aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru care ajung în jur de 40%. Va trebui să facem această consolidare fiscală, iar dacă va trebui să luăm una dintre măsuri, vom păstra în continuare cota unică, impozitul pe profit, impozitul pe venit, pentru că ele au fost cele care au îmbunătăţit conformarea voluntară la plată a obligaţiilor şi au stimulat atractivitatea investiţională. Dacă este posibil ca din una dintre taxe, în special TVA, să ne rezulte că avem un deficit, o vom prezenta public", a spus Pogea.
El a arătat că proiectul de buget pentru anul viitor nu este construit la acest moment pe o creştere a TVA.
"Vom vedea dacă nivelul de deficit pe care l-am angajat este sustenabil cu actualele venituri şi cu actualul nivel de taxare. Noi credem că vom reuşi să luăm celelalte măsuri de ajustare a cheltuielilor şi să menţinem un deficit la nivelul de 5,9%, cum ne-am angajat. România nu îşi permite mulţi ani de acum înainte să lucreze cu deficite de 7-8% din PIB", a arătat ministrul Finanţelor.
Preşedintele Traian Băsescu a admis, luni, într-o discuţie cu uşile închise cu investitorii străini, că TVA ar putea fi majorată din 2010, el declarând, potrivit unor surse participante la întâlnire, citate de "Ziarul Financiar", că preferă creşterea TVA majorării cotei unice de impozitare.
"Indiferent de presiunile Fondului Monetar Internaţional, cota unică rămâne de neatins", a afirmat preşedintele, potrivit unui participant la discuţii.
Şeful statului ar fi spus că este vorba de o majorare de câteva procente.
Surse oficiale au declarat că ar putea fi luată în discuţie o întreagă reaşezare a sistemului de impozitare din România, iar o eventuală decizie de majorare a TVA, care nu poate fi mai mare de trei procente, adică taxa să ajungă 22% la începutul anului viitor, va depinde de apariţia unor prime semnale de revenire a economiei, mai notează "Ziarul Financiar".
Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 4,5% din PIB după primele opt luni ale anului, în urcare cu un punct procentual comparativ cu nivelul înregistrat la finele lunii iulie, de 3,5% din PIB-ul revizuit.
Fondul Monetar Internaţional a fost de acord, la începutul lunii august, după prima evaluare a acordului stand-by de împrumut, cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%.