Secretarul de stat din Ministerul Muncii Mihail Şeitan a declarat, marţi, după întâlnirea cu sindicatele, că cele peste 200.000 de pensii speciale vor fi recalculate şi, în medie, cele care au peste 10.000-15.000 de lei vor ajunge la un nivel de 40-50 la sută, în funcţie de contributivitate.
Mihail Şeitan a spus că proiectul privind legea unică a pensiilor a intrat în lucru în urmă cu patru-cinci luni, iar graba cu care Guvernul a decis să şi-l asume nu îi aparţine.
Şeitan a explicat însă că Guvernul a decis asumarea răspunderii pe acest proiect de lege pentru a rezolva anumite probleme şi pentru a avea o lege care să poată fi aplicată de la începutul anului viitor şi care să răspundă cerinţele Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene.
Pe de altă parte, secretarul de stat a precizat că ar fi fost inadmisibil să existe discuţii pe marginea pensiilor în timpul campaniei electorale.
Secretarul de stat a spus că, potrivit proiectului de lege, pensiile se vor calcula în funcţie de contribuţia fiecărui salariat şi de valoarea punctul de pensie la vremea respectivă. El a mai spus că proiectul de lege vizează şi pensiile aflate în plată, iar toate pensiile speciale vor fi recalculate astfel încât să revină "în zona de contributivitate", astfel încât acestea să se încadreze în principiile legii şi să nu mai existe diferenţe atât de mari între pensiile din acelaşi sistem şi între pensii în general.
Întrebat dacă nu este ilegal să schimbi un drept câştigat, Mihail Şeitan a explicat că dreptul câştigat este de fapt dreptul la pensie, pe care nimeni nu îl poate lua, însă cuantumul pensiei înseamnă altceva.
Premierul Emil Boc a anunţat, marţi, că Guvernul a decis să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru legea pensiilor.
Noua lege a pensiilor va intra în vigoare în termen de şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial, iar metodologia de recalculare a pensiilor speciale va fi stabilită în 30 zile de la această dată, actualele pensii fiind însă menţinute în plată până la încheierea procesului de recalculare.
Pensiile speciale vor fi recalculate într-o perioadă de şase luni de la stabilirea metodologiei.
"Cuantumul pensiilor se păstrează în plată în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii şi data încheierii procesului de recalculare", se arată în proiectul de lege.
Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale vor fi recuperate de la beneficiari în termenul de prescripţie de trei ani. În cazul prestaţiilor de asigurări sociale, altele decât pensiile, sumele vor fi recuperate de către angajator sau, după caz, de instituţia care efectuează plata drepturilor de asigurări sociale.