Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, a declarat, marţi, după întâlnirea cu sindicatele, că legea salarizării unitare ar putea fi corectată, fără însă a schimba cadrul general al acesteia.
Gheorghe Pogea a spus că a discutat cu partenerii sociali despre renegocierea pachetului de legi pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, precizând că după ce acesta va trece de Curtea Constituţională, ministrul Muncii va emite, în 15 zile, un ordin pentru constituirea unui grup de lucru interministerial care să aducă modificări legii până în iunie 2010.
Pogea a atras atenţia confederaţiilor sindicale că grupul de lucru va putea face corecţii şi că nu intră în calcul modificarea cadrului general al legii.
"Sindicaliştii au fost de acord cu acest lucru", a declarat ministrul interimar al Muncii.
Pogea a adăugat că la întâlnirea de marţi au mai fost discutate încă cinci revendicări ale sindicaliştilor, printre care nivelul salariului minim pe economie, garantat în plată, dezvoltarea economiei naţionale şi investiţiile, pactul de ocupare, asigurarea protecţiei lucrătorilor rămaşi temporar fără loc de muncă şi legea pensiilor.
În ceea ce priveşte stabilirea nivelului salariului minim pe economie, sindicaliştii i-au cerut ministrului interimar al Muncii ca acesta să fie de 740 lei în 2010 şi 1.300 de lei în 2014.
Ministrul Gheorghe Pogea a precizat că această problemă va trebui discutată şi cu patronatele, pe care le-a convocat la ora 16.00, urmând ca subiectul să fie dezbătut joi, de la 9.30, cu toţi partenerii sociali.
"Coeficientul de referinţă în legea salarizării, pe care l-am acceptat, este de 705 lei. Pe de altă parte, România va intra în zona euro şi ar trebui să avem un nivel al salarizării comparabil cu celelalte state, dar acesta va trebui susţinut de economie. Guvernul va fi doar un mediator şi sper că vom ajunge la un compromis", a mai zis Pogea.
El a arătat că, în urma discuţiilor de marţi cu sindicatele, crede că în 2010 în România nu vor mai fi două salarii minime.
În ce priveşte revendicarea sindicaliştilor privind dezvoltarea economiei naţionale, ministrul Muncii a declarat că a solicitat acestora ca până în 12 octombrie să prezinte puncte de vedere şi propuneri legate de investiţii în economie.
Ministrul a mai spus că a completat lista revendicărilor înaintată de sindicalişti cu problema inspecţiei muncii, precizând că multe persoane din România lucrează la negru. În acest sens, sindicaliştii şi reprezentanţii Ministerului Muncii au decis să facă o agendă specială pentru îmbunătăţirea situaţiei.
Curtea Constituţională va lua în discuţie în 14, 21 şi 28 octombrie sesizările PNL privind legile reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice, a educaţiei şi a salarizării unice pentru bugetari.