Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii a stabilit, marţi, un plan de acţiune privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere, care va avea loc în perioada 15 octombrie - 1decembrie, înaintea imunizării pentru gripa AH1N1.
Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei sezonieire, începe după 15 octombrie, şi se va derula înaintea imunizării împotriva virusului A/H1N1, scopul acestor acţiuni vizând reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin aceste maladii.
Comitetul de coordonare a stabilit că ambele campanii de vaccinare, cea sezonieră şi cea împotriva virusului gripal A/H1N1, vor fi corelate. "În acest fel, în 2009, vor putea fi imunizate diferenţiat, în funcţie de gradul de risc, toate categoriile de persoane cu risc de îmbolnăvire prin gripă", potrivit unui comunicat de presă al MS.
În 2009, pentru campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere, Ministerul Sănătăţii are în plan utilizarea unui număr de 1.600.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, a celor cu boli cronice, veterani şi văduve de război, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, conform recomandărilor OMS şi ECDC.
Ministerul Sănătăţii va demara în luna decembrie 2009 şi campania de vaccinare împotriva gripei A/H1N1.
Primele doze de vaccin vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medical, urmând ca din 4 ianuarie 2010, odată cu începerea orelor de curs în şcoli să înceapă şi vaccinarea elevilor, după care se va continua vaccinarea celorlaltor categorii de risc stabilite.
De asemenea, Comitetul a stabilit modul în care vor fi utilizate substanţele dezinfectante şi măştile de protecţie pe care Ministerul Sănătăţii, prin Institutul
de Sănătate Publică Bucureşti, le va achizitiona până la finele lunii decembrie.
Majoritatea substanţelor dezinfectante vor fi direcţionate către şcolile din mediul rural care au probleme în aprovizionarea cu apă curentă. Direcţiile de sănătate publică judeţene au obligaţia de a identifica aceste şcoli în perioada următoare.
Medicii reamintesc că păstrarea regulilor de igienă personală, în special spalatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezinta una din metodele cele mai eficiente de
prevenire a îmbolnăvirilor şi atrag atenţia cadrelor didactice şi părinţilor să îndrume elevii în acest sens.
Guvernul a abilitat Ministerul Sănătăţii să achiziţioneze, şi prin licitaţie restrânsă accelerată, peste 1,37 milioane cutii de medicamente antivirale, pentru limitarea urgentă a efectelor determinate de "pericolul iminent" de declanşare a unui nou val epidemic cu virus AH1N1, în octombrie-noiembrie
Institutul de Sănătate Publică a fost totodată abilitat de Guvern să desfăşoare procedurile de achiziţie a echipamentelor de protecţie personală şi a substanţelor dezinfectante, în numele şi pentru Ministerul Sănătăţii.
Institutul Cantacuzino a informat recent Ministerul Sănătăţii că primele tranşe de vaccin împotriva gripei AH1N1 vor fi gata la finalul lunii octombrie, urmând ca din 21 noiembrie Agenţia Naţională a Medicamentului să elibereze autorizaţia de punere pe piaţă, iar apoi să fie vaccinate categoriile cu risc.
Cele cinci milioane de doze de vaccin pandemic pe care Institutul "Cantacuzino" are capacitatea să le producă vor fi finalizate la sfârşitul lunii decembrie.
Vaccinul va purta numele de "Cantgrip" şi va fi distribuit numai în reţea închisă, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii, campanie care va debuta în luna decembrie.
Luni, Centrul Naţional de Prevenire a Bolilor Transmisibile a anunţat că, în săptămâna 28 septembrie-4 octombrie, au fost înregistrate patru cazuri confirmate de gripă cu tulpina nouă AH1N1, totalul la nivel naţional ajungând la 343