Guvernul ia în calcul faptul că, prin creşterea şi egalizarea vârstei de pensionare la bărbaţi şi femei, oferta de locuri de muncă va fi redusă, iar şomajul ar urma să crească, în principal în rândul tinerilor.
"Ieşirile mai reduse de pe piaţa muncii vor micşora oferta de locuri de muncă şi, implicit, s-ar putea ca şomajul să crească, în special în rândul tinerilor", se arată într-un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX.
Un alt efect economico-social al egalizării vârstei de pensionare indicat în document este "eliminarea discriminării pe criterii de sex".
Guvernul apreciază totodată că prin indexarea anuală a punctului de pensie în funcţie de inflaţie, în locul salariului mediu brut, va creşte numărul pensionarilor care vor dori să desfăşoare o activitate economică pentru completarea veniturilor.
Proiectul legii pensiilor, aprobat de Executiv, stabileşte că vârsta de pensionare şi stagiile complete de cotizare pentru femei vor creşte cu trei luni pe an, începând cu 2015, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaţilor la 65 de ani, până în 2030, ceea ce va reduce însă numărul locurilor de muncă. Până în 2014, va continua creşterea vârstelor de pensionare la 60 ani pentru femei şi la 65 ani pentru bărbaţi.
În prezent, vârsta medie de pensionare este de 63,8 ani pentru bărbaţi şi de 58,9 ani în cazul femeilor.