Guvernul a decis reducerea numărului de personal de la cabinetul demnitarului cu 20%, a anunţat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de marţi a Executivului.
"Reducerea personalului de la cabinetele demnitarilor se va face începând cu cabinetul primului-ministru, continuând cu cabinetele miniştrilor, secretarilor de stat, şefilor de agenţii. De asemenea, măsura se va aplica administraţiei locale, cabinetelor prefecţilor", a spus Boc.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a arătat că numărul de personal va fi redus cu aproximativ 400 posturi, rezultând o economie de 800.000 lei anual.
Surse oficiale au declarat că reducerea numărului de personal a fost decisă, marţi, de Executiv prin ordonanţă de urgenţă, în condiţiile în care proiectul de lege prin care Guvernul a introdus această decizie a fost aprobat din luna iulie, pentru a fi aplicată de la 1 august, fără ca actul normativ să fie încă aprobat de Parlament.
Într-o declaraţie susţinută săptămâna trecută, după demisia miniştrilor PSD, Boc a afirmat că Executivul va continua să reducă nivelul cheltuielilor cu aparatul administrativ.
"Vom restrânge în continuare cheltuielile bugetare. Acum, odată cu plecarea PSD de la guvernare, mai avem o ocazie suplimentară să mai reducem din costurile legate de funcţionarea cabinetelor demnitarilor, a secretarilor de stat, astfel încât administraţia să devină una funcţională, în respect pentru interesele cetăţeanului", a spus Boc.
Ulterior, premierul a anunţat că va propune în Guvern ca la fiecare minister să fie păstraţi câte cel mult doi secretari de stat, pentru a realiza o reducere substanţială de fonduri.
În luna iulie, Guvernul a decis, printr-un proiect de lege, ca numărul de angajaţi la cabinetul demnitarului să fie redus cu 20%, respectiv cu 417 locuri. Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputaţilor, dar se află încă în dezbaterea Senatului.
La nivel central există 800 de posturi bugetate pentru cabinetul demnitarilor, respectiv al miniştrilor, secretarului de stat şi şefilor de agenţii, în timp ce la nivel local sunt 1.283 posturi pentru cabinetul preşedintelui consiliului judeţean, primarilor şi prefectului.
Prin demnitar din administraţia publică centrală se înţelege primul-ministru, vicepremierul, ministrul de stat, ministrul, ministrul delegat, secretarul general al Guvernului, secretarul general adjunct al Guvernului, consilierul de stat, secretarul de stat şi asimilatul acestuia din aparatul propriu de lucru al premierului, vicepremierului, Secretariatului General al Guvernului, Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul şi din cadrul ministerelor, precum şi conducătorul organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale, cu rang de secretar de stat.