Ministrul intermar al Muncii, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, la finalul discuţiilor cu sindicatele, că 31 % din taxele colectate reprezintă cheltuielile salariale, cu 7-8% mai mult ca în alte state.
"În 2010 cheltuielile salariale trebuie să scadă de la 9,4 la 8,7 % (...) resursele financiare sunt limitate şi trebuie gestionate cu atenţie", a spus Pogea.
Ministrul a arătat că, în urmă cu câţiva ani, în sistemul public erau angajaţi aproximativ un milion o sută de persoane, faţă de 1.380.000 câţi sunt în prezent.
Gheorghe Pogea, ministru al Finanţelor, care asigură interimatul la Ministerul Muncii, a spus că a propus sindicaliştilor intensificarea dialoguluui social, în primul rând cel sectorial la nivelul ministerelor. El a precizat că acest dialog ar trebui să ţină cont de trei lucruri extrem de importante, care se referă la realitatea economică.
Ministrul intermar al Muncii a atras atenţia sindicaliştilor asupra cheltuielile de funcţionare ale statului, care sunt nepermis de mari şi adăugând că orice măsură vor decide să ia, trebuie să ţină cont de economia reală.
Pogea a declarat că nu există niciun motiv pentru oprirea reformei salariale, mai ales că de continuarea acesteia depinde pachetul de finanţare externă a României şi că tocmai acest pachet a asigurat stabilitatea economică a ţării, iar continuarea reformelor este o condiţie pentru primirea ajutorului extern.
Ministrul a mai spus că, în perioada imediat următoare, Guvernul are resursele necesare pentru plata pensiilor, a salariilor şi a banilor pentru investiţii.
"Subliniez că în 2010 veniturile salariale, raportate la anul 2009, nu vor scădea. (...) Cele zece zile de concediu obligatoriu reprezintă, totodată, o măsură temporară, irepetabilă. Astfel ne pregătim pentru 2010", a mai precizat Pogea.
Acesta a afirmat că a anunţat, luni, sindicatele că obiectivele legate de reformă rămân în picioare, deoarece aceasta va duce la modernizarea României şi la consolidarea fiscală.
"Nu uitaţi că în 2014-2015, când România intră în Zona Euro, va trebui să fie un alt nivel de salarizare, dar corelat cu ce se întâmplă în sectorul privat. Statul trebuie să sprijine şi sectorul privat pentru a avea rezultate pozitive. Am făcut un apel că Ministerul Muncii şi Guvernul au toată disponibilitatea pentru a dialoga cu sindicatele, dar cu rugămintea să încheiem până în noiembrie, când începe campania electorală", a mai spus Pogea.
Acesta a conchis precizând că legea salarizării permite continuarea dialogului, astfel că o comisie interministerială va aduce, până în iunie 2010, ajustări şi completări actului normativ.