Angajaţii din sistemul public de sănătate îşi vor primi drepturile salariale şi sporurile, aşa cum e prevăzut în contractul colectiv de muncă, după ce la propunerea ministrului Interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu, Guvernul a aprobat suma de 3,2 miliarde lei vechi pentru achitarea drepturilor.
"La propunerea ministrului Interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu, Guvernul a aprobat ca suma de 3,2 miliarde lei vechi să fie utilizată pentru achitarea drepturilor salariale a personalului din spitale şi serviciile de ambulanţă", precizează, într-un comunicat de luni, Ministerul Sănătăţii (MS).
Executivul a aprobat în ultima sa şedinţă ca suma de 3,2 miliarde de lei vechi rezultată din redistribuirea fondurilor în cadrul bugetului CNAS după alocarea celor 2,8 miliarde lei vechi credite de angajament pentru plata serviciilor medicale şi medicamente, să fie utilizată pentru asigurarea salariilor în sistemul sanitar.
"Suntem conştienţi de importanţa sistemului de Sănătate şi de problemele cu care se confruntă personalul din acest sector. Vreau să îi asigur pe medici şi pe toţi cei care lucrează în sistem că mă preocupă rezolvarea acestor probleme şi îi anunţ că, prin efortul bugetar pe care l-am făcut, îşi vor primi drepturile salariale nemodificate până la sfârşitul anului", a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu.
Pentru asigurarea continuităţii în eliberarea de medicamente cu şi fără contribuţie personală şi a celor aferente programelor naţionale de sanatate prin farmaciile cu circuit deschis, Guvernul a autorizat CNAS să încheie angajamente financiare legale suplimentare de 2, 800 miliarde de lei vechi, pentru acest an, cu plata în 2010.
Acestea au fost repartizate după cum urmează: 2.000 miliarde de lei pentru asigurarea continuităţii în eliberarea de medicamente, la farmacii şi în cadrul programelor de sănătate, 625 milioane pentru asigurarea medicamentelor şi materialelor în unităţile sanitare cu paturi, 30 de milioane de lei pentru serviciile medicale de ambulanţă, 55 milioane de lei pentru serviciile medicale efectuate de medicii de familie, 60 de milioane de lei pentru servicii medicale de hemodializă şi dializă peritoneală, 30 de milioane de lei pentru servicii medicale pentru specialităţi paraclinice, explică MS.