Preţul mediu al unui pachet de ţigări ar putea ajunge la 1 ianuarie 2010 la 10 lei, cu doi lei mai mult decât nivelul actual, pe fondul creşterii accizei şi actualizării cursului valutar, iar o parte din ţigările ieftine ar putea să dispară de pe piaţă, potrivit producătorului de tutun JTI România.
"Actualizarea cursului de schimb valutar la 1 ianuarie 2010 va conduce la creşterea preţului la pachetul de ţigări cu 70-90 bani, iar acciza va adăuga încă un leu. Acest lucru se va întâmpla dacă Ministerul Finanţelor nu va avea o străfulgerare de inteligenţă şi va înţelege că tot consumatorul este cel care plăteşte. Noi mai întâi lucrăm pentru stat, apoi pentru consumator, pentru că adunăm taxele din piaţă şi le livrăm la buget", a declarat, luni, după o conferinţă de presă, Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications al JTI România.
Ea a precizat că, în prezent, taxele şi accizele reprezintă 80% din preţul unui pachet de ţigări, restul fiind costurile şi profitul producătorului.
Oficialul JTI a explicat că, de la 1 ianuarie, se va face o ajustare a cursului la care se calculează preţul ţigărilor, ceea ce reprezintă o majorare de 12%, iar acciza va creşte cu 10 euro.
"Efectele vor fi dramatice, deoarece va creşte contrabanda cu ţigări aduse din ţările aflate la graniţa României şi care nu sunt membre ale Uniunii Europene. În Ucraina, Republica Moldova sau Serbia ţigările sunt de cinci-şase ori mai ieftine", a adăugat Lazăr.
Potrivit acesteia, piaţa de ţigări va rămâne constantă în volum, la 38 miliarde de unităţi, în condiţiile în care piaţa neagră va creşte cu 15-20%, iar cea legală va înregistra un regres similar. Practic, vânzările de ţigări vor fi în acest an de 30 miliarde de unităţi pe piaţa legală, iar diferenţa reprezintă produsele de contrabandă.
"Dacă ritmul de creştere a accizei se va păstra, vor creşte şi vânzările pe piaţa neagră, care sunt acum de 20-25% din total. Ţigările de contrabandă ar putea acoperi astfel 30% din totalul pieţei", a precizat reprezentantul JTI.
În valoare, piaţa va continua să crească, însă evoluţia va fi susţinută de majorarea preţurilor.
Lazăr a precizat că în contextul majorării preţurilor, ar putea dispărea de pe piaţă ţigările ieftine.
"Diferenţele între preţurile ţigărilor scumpe şi cele ieftine sunt mici. În plus, am constatat că, în ciuda crizei, se vând în continuare ţigările premium şi prestige, mai ales în mediul urban, iar cei care nu mai au bani folosesc ţigări de contrabandă, în special mediul rural. Mai nou, şi tinerii au început să cumpere ţigări de contrabandă, ca urmare a scăderii veniturilor", a mai spus Lazăr.