Guvernul apelează la împrumuturi de la Trezorerie pentru a asigura subvenţiile destinate agricultorilor pentru lucrări la culturile agricole de toamnă, a declarat, luni, premierul Emil Boc.
"Vom lua, începând cu ziua de mâine (marţi-n.r.), o decizie pentru a putea finanţa subvenţiile pentru agricultură şi am găsit soluţia prin împrumuturi de Trezorerie, astfel încât agricultorii să îşi primească subvenţiile necesare pentru a-şi putea continua lucrările şi pentru culturile de toamnă, dar şi pentru alte lucrări aferente, într-un cadru pe care statul şi-l poate permite în concordanţă cu resursele bugetare pe care le are în acest moment", a spus Boc, într-o declaraţie susţinută la Guvern.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat, în luna august, că Trezoreria statului va împrumuta Ministerului Agriculturii 650 de milioane de lei pentru prefinanţarea programelor agricole susţinute de UE, reprezentând avansul de 70% pentru culturile agricole.
În luna aprilie, Trezoreria a virat către Ministerul Agriculturii peste 1,7 miliarde lei pentru prefinanţarea programelor agricole susţinute din fonduri comunitare, până la primirea banilor de la UE.
Guvernul a autorizat Ministerul Finanţelor, în luna mai, să transfere către Ministerul Agriculturii fonduri de 1,87 miliarde lei din veniturile obţinute de stat din procesul de privatizare, pentru acoperirea cheltuielilor de prefinanţare a programelor agricole susţinute de UE.
Banii sunt alocaţi eşalonat, în termen de 5 zile lucrătoare de la data formulării cererii de către Ministerul Agriculturii, din contul curent general al Trezoreriei, fără dobândă, pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare alocate agriculturii.
Schemele de plată implicate în derularea Fondului European de Garantare Agricolă pentru care se asigură prefinanţarea acestor cheltuieli sunt cele legate de plata directă unică pe suprafață, plata pentru culturi energetice şi plata separată pentru zahăr.