Premierul Emil Boc a lansat din nou, luni seara, un apel către bugetari pentru a renunţa la proteste, amintind că legea de salarizare unitară va fi "perfecţionată" împreună cu sindicatele pe parcursul anului viitor, şi a arătat că greva nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemelor.
Premierul a apreciat că nu există probleme cu plata salariilor, pensiilor şi alocaţiilor sociale, dar continuarea grevei poate pune în pericol achitarea acestor drepturi.
El a reiterat că salariile aflate în plată nu vor fi diminuate prin legea de salarizare unitară în sectorul public şi că profesorii, medicii şi funcţionarii publici vor beneficia de "creşteri accelerate" ale veniturilor, până în 2015.
"Nu există în acest moment un motiv legal legat de salarii pentru a continua greva. Oamenii din sectorul privat au strâns din dinţi şi nu au făcut grevă. Avem nevoie de solidaritate, echilibru şi dialog", a spus Boc.
Bugetarii au organizat, luni, o grevă generală, în semn de protest faţă de asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul legislativ care include salarizarea, educaţia şi acordarea concediului fără plată, sindicaliştii lansând un apel şi către angajaţii din mediul privat să li se alăture.
Peste 750.000 de salariaţi din învăţământ, sănătate, administraţie publică au fost, luni, în grevă generală, asigurându-se o treime din activitate doar în sistemul sanitar.
Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, a făcut apel către sindicate ca negocierile să fie încheiate până la alegerile din noiembrie, pentru ca protestul să nu capete conotaţii politice.
Pe de altă parte, reprezentanţii Alianţei Bugetarilor au declarat, la finalul discuţiilor de luni de la Ministerul Muncii, că protestele vor continua, întrucât niciuna dintre problemele ridicate nu a fost rezolvată, nemulţumirile sindicaliştilor putând determina intrarea în grevă generală pe termen nelimitat.
Peste 20.000 de bugetari şi angajaţi din mediul privat sunt aşteptaţi să protesteze, miercuri, la Guvern, cerând un salariu minim pe economie la nivel naţional de 740 de lei în 2010, refacerea grilelor de legea unică de salarizare, susţinerea unităţilor economice, crearea de locuri de muncă şi protecţia lucrătorilor.