Premierul Emil Boc a declarat, vineri, în timpul unei vizite pe şantierul Autostrăzii Transilvania din judeţul Cluj, că la 1 decembrie vor fi inaugurate două obiective de investiţii: Pasajul Băneasa şi un tronson de 42 de kilometri din Autostrada Transilvania, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Premierul Emil Boc vizitează, vineri, împreună cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, şantierul Autostrăzii Transilvania din judeţul Cluj.
"De 1 decembrie, după ce vom celebra Ziua Naţională, vom deschide şi circula prin Pasajul Băneasa", a spus Boc.
El a continuat afirmând că apoi va lua elicopterul pentru a ajunge în Cluj, unde se vor inaugura primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania, pe tronsonul Gilău-Câmpia Turzii.
Premierul a anunţat că va propune autorităţilor locale să organizeze un maraton simbolic pe traseul celor 42 de kilometri care vor fi inauguraţi, ocazie cu care şi el va alerga câţiva kilometri.
"Stadiul celor 42 de kilometri de autostradă este de 80 la sută, iar până la 1 decembrie, toţi cei 42 de kilometri vor fi finalizaţi şi în invit pe cei de la nivel local şi judeţean să pregătească un maraton pentru că tronsonul va fi dat în funcţiune. La maraton vor putea participa sportivi sau clujeni simpli. Şi eu voi participa, la câţiva kilometri din cei 42", a spus Boc.
La rândul său, Radu Berceanu a spus că atunci când se ocupă autorităţile şi constructorii să rezolve "enorm de multele probleme care apar la o lucrare", rezultatele se văd.
Berceanu a menţionat că plăţile către constructorul Autostrăzii Transilvania "sunt la zi".
Boc şi Berceanu au survolat din elicopter traseul în judeţul Cluj al Autostrăzii Transilvania, premierul declarând că este mulţumit de stadiul lucrărilor.
Ei au fost însoţiţi de primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, parlamentari PDL şi de directorul Bechtel, Michael Mix.
Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov - Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.
Potrivit unui protocol încheiat în februarie între Ministerul Transporturilor şi Bechtel, compania americană s-a angajat să finalizeze în acest an 42 de kilometri din tronsonul Câmpia Turzii - Gilău şi viaductul de pe tronsonul Suplacu de Barcău - Borş.
Ministerul Transporturilor va plăti în acest an companiei Bechtel 420 de milioane de euro, în baza protocolului.
La jumătatea lunii mai, premierul Emil Boc a dat asigurări că tronsonul Câmpia Turzii - Gilău va fi finalizat până la sfârşitul anului. El a afirmat că în acest an au fost alocate 119 milioane de euro pentru autostrada Transilvania şi că pentru finalizarea tronsonului respectiv există bani prevăzuţi în bugetul de stat.
Compania americană Bechtel a anunţat, la începutul lunii august, că a finalizat cel mai mare viaduct aflat pe tronsonul 2B Câmpia Turzii - Gilău al Autostrăzii Transilvania, peste râul Arieş, şi a cărui construcţie a început în 2007, având o lungime de aproape un kilometru şi o înălţime de 23 de metri.
Compania Bechtel, constructorul autostrăzii Braşov-Borş (Transilvania), a asfaltat 30 de kilometri din tronsonul Câmpia Turzii-Gilău, în lungime de 42 de kilometri.