Premierul Emil Boc a anunţat, joi, componenţa noului Guvern, după demisia miniştrilor PSD, precizând că el va asigura interimatul la Ministerul Educaţiei, iar ceilalţi miniştri PDL vor prelua, tot cu titlu de interimat, conducerea celorlalte ministere, conduse până în prezent de social-democraţi.
Astfel, Cătălin Predoiu (actual ministru al Justiţiei) va fi numit interimar la Ministerul de Externe, Adriean Videanu (ministru al Economiei) la Ministerul Sănătăţii, Radu Berceanu (ministru al Transporturilor) la Ministerul Agriculturii, Gheorghe Pogea (ministru de Finanţe) la Ministerul Muncii, Gabriel Sandu (ministru al Comunicaţiilor) la Ministerul pentru IMM, Elena Udrea (ministrul Turismului) la Ministerul Mediului şi Luminiţa Plăcintă (ministru pentru Tineret şi Sport) la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.
Anunţul premierului confirmă integral informaţiile anunţate anterior de MEDIAFAX.
Şeful Guvernului a precizat că interimatul va fi asigurat pe o perioadă de maximum 45 de zile şi că Predoiu îşi păstrează calitatea de ministru independent în cadrul Cabinetului.
Întrebat de presă ce se întâmplă cu conducerea Departamentului de Afaceri Europene, asigurată până în prezent de Vasile Puşcaş (PSD), Boc a răspuns că departamentul nu este condus de către un membru al Guvernului.
Într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria, liderul PDL, premierul Emil Boc a acuzat PSD că a pus interesele electorale şi de partid mai presus decât cele ale românilor şi a asigurat că actualul Guvern va respecta toate angajamentele asumate în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.
El a asigurat din nou că nu vor exista probleme în plata pensiilor şi salariilor şi că Executivul va continua să reducă nivelul cheltuielilor cu aparatul administrativ, precum şi politica de investiţii publice masive în infrastructură.
Potrivit premierului, Guvernul va aloca, în şedinţa de joi seara, 500 milioane lei pentru lucrări la infrastructura de transport, 400 milioane lei pentru şcoli şi drumuri judeţene sau locale, 364 milioane lei pentru subvenţii la CFR, 120 milioane lei pentru plata facturilor de către autorităţile locale şi 110 milioane lei pentru subvenţionarea centralelor de energie termică.
"Tot astăzi am avut două întâlniri importante ca urmare a gestului foştilor parteneri de guvernare. Primul, am avut o întâlnire cu toţi ambasadorii ţărilor UE la Bucureşti, cărora le-am prezentat situaţia de fapt şi proiectele Guvernului în continuare, subliniind şi în faţa ambasadorilor că politica Guevrnului nu se schimbă, angajamentele intrenaţionale se respectă. România va merge în continuare pe acelaşi drum al intersului public şi pentru susţinerea angajamentelor de refeormă a statului român. De asemenea, am avut o întâlnire cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, unde am discutat în acest context al crizei economice, al situaţiei politice de necesitatea de a găsi soluţii pentru a împiedica o criză socială în Romania, care ar putea afecta situaţia României şi a românilor. Dialogul rămâne deschis şi sper să găsim soluţii în perioada următoare", a spus Boc.