Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 sep 2009 - Anul XIV, nr. 229 (4215)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sute de infracţiuni contra vieţii, înregistrate la Parchete, relevă degradarea relaţiilor umane

Miercuri, 30 Septembrie 2009 (18:03:39)

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din parchetele din teritoriu au soluţionat, în primele şase luni ale anului, 450 de dosare cu infracţiuni contra vieţii, anchetatorii apreciind că aceste cazuri relevă degradarea relaţiilor interpersonale cu efecte asupra societăţii.

"Din analiza datelor puse la dispoziţia Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică de către unităţile de parchet din teritoriu în baza Ordinului 32/2009 al procurorului general, pe primele şase luni ale anului a rezultat că procurorii criminalişti din cadrul parchetelor din teritoriu au finalizat 450 cauze, prin întocmirea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată competente în domeniul infracţiunilor contra vieţii", se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, datele statistice relevă că aceste tipuri de infracţiuni exprimă "degradarea relaţiilor interpersonale, creşterea gradului de conflictualitate şi au consecinţe majore asupra climatului social şi individual"

Potrivit procurorilor, comportamentul violent în cauzele instrumentate este foarte variat, actele de violenţă fiind diferă ca motivaţie. Din conturarea specificităţii acestora a rezultat că profilul inculpaţilor trimişi în judecată, bărbaţi sau femei este conturat printr-o serie de trăsături generale şi particulare de personalitate, motivul trecerii la actul violent fiind justificat de factori ca: tensiune familială, consumul de alcool, depresie.

Într-unul dintre cazuri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ au dispus, în 8 iulie, trimiterea în judecată a Mariei Damian, pentru tentativă la omor calificat.

Procurorii au constatat că, cursul lunii august 2008, Maria Damian a rămas însărcinată, fapt ascuns cunoscuţilor. De asemenea, ea nu s-a prezentat la medic pentru a fi luată în evidenţă sau pentru a face întrerupere de sarcină. În momentul în care sarcina a devenit vizibilă, femeia şi-a motivat starea prin existenţa unei infecţii determinate de un fibrom uterin.

"În 25 aprilie, în jurul prânzului când a simţit că se apropie momentul naşterii, s-a deplasat la toaleta aflată în curtea locuinţei unde a născut o fetiţă, pe care a lăsat-o acolo. La scurt timp a revenit cu nişte haine şi o cutie de carton în care a pus copilul, abandonându-l în nişte tufe din spatele grădinii. Câteva ore mai târziu, la întoarcerea de la lucru, soţul inculpatei a observat schimbarea intervenită în starea acesteia, respectiv absenţa sarcinii, a căutat copilul şi negăsindu-l, a sesizat organele de poliţie", potrivit comunicatului.

Fetiţa a fost găsită într-o stare generală bună şi transportată la spital, iar femeia a recunoscut fapta comisă şi a precizat că nu a realizat prezenţa sarcinii decât după aproximativ trei luni când a decis să nu mai facă avort.

Expertiza medico-legală psihiatrică a stabilit că femeia prezenta o tulburare depresivă, având discernământul critic uşor diminuat la momentul producerii faptei, situaţie faţă de care comisia medicală a recomandat obligarea acesteia la măsura de siguranţă a tratamentului medical.

Dosarul a fost înaintat instanţei Tribunalului Neamţ.

Un alt caz soluţionat, în 24 august, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, l-a avut în vedere pe Gheorghe Bîrlădeanu, acuzat că era să omoare în bătaie o fetiţă de 2 ani şi 7 luni.

"Probele administrate în cauză au relevat faptul că inculpatul locuia de aproximativ un an în concubinaj cu numita J.C., fiecare dintre ei având câte un copil, cu vârste de până la 4 ani, proveniţi din relaţii anterioare. Cei doi aveau un comportament neglijent faţă de copii, în mod special, însă, inculpatul obişnuia să o agreseze pe fiica concubinei sale", se arată în documentul citat.

Potrivit procurorilor, în după amiaza de 11 iunie, bărbatul, enervat de faptul că minora mesteca prea încet mâncarea, a prins-o de mână şi a aruncat-o în pat. Plânsul victimei a accentuat starea de furie a acestuia care a aruncat-o din pat pe jos şi i-a aplicat acesteia mai multe lovituri în abdomen, lăsând-o într-o stare de inconştienţă. După executarea unor manevre de resuscitare nereuşite, mama minorei a apelat Serviciul de ambulanţă, victima fiind transportată la spital şi operată în regim de urgenţă.

La internare, mama minorei a minţit că fetiţa a fost lovită de un cal, de teama repercusiunilor ce le-ar fi putut suporta din partea concubinului care o ameninţase anterior.

Intervenţiile medicilor au condus la salvarea vieţii minorei, însă cu "consecinţa unei recuperări îndelungate".

Bărbatul a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Bacău, ulterior fiind emis mandat de arestare preventivă pe numele său, pentru o perioadă de 29 de zile.

Dosarul a fost înaintat instanţei Tribunalului Bacău.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi au dispus, în 4 septembrie, trimiterea în judecată a lui Mihai Vică (arestat preventiv) pentru omor calificat deosebit de grav.

Anchetatorii au stabilit că, în 15 mai, Mihai Vică, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi a unei stări tensionate intervenite în familia sa, şi-a ucis soţia şi socrii, plin aplicarea mai multor lovituri celor trei victime, cu o toporişcă, în special în zona capului şi cea cervicală.

Din probele administrate în cauză a rezultat că între inculpat şi socrii săi s-a iscat un conflict motivat de faptul că acesta, neavând nici o sursă de venit de o perioadă mai lungă de timp, trăia din veniturile soţiei şi ale socrilor, în a căror casă locuia. Acestui conflict s-a alăturat şi soţia inculpatului, care l-a agresat fizic, fapt ce a determinat căderea acestuia, sporindu-i astfel starea de nervozitate. Bărbatul s-a înarmat cu o toporişcă şi a aplicat mai multe lovituri celor trei victime, predilect în zone vitale, precum capul şi zona cervicală. Soţia inculpatului şi mama acesteia au decedat instantaneu, iar tatăl a decedat la spital, la scurt timp.

"Inculpatul a acţionat cu o violenţă deosebită, fapt atestat de leziunile şi poziţia cadavrelor împrăştiate în curte şi locuinţă precum şi de bălţile de sânge formate în jurul victimelor. Trebuie menţionat că toate aceste scene s-au produs în prezenţa fiului minor al inculpatului", potrivit procurorilor.

După săvârşirea faptei, Mihai Vică s-a prezenta la poliţie unde s-a autodenunţat ca autor al triplului asasinat, context în care a fost reţinut şi arestat.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Ialomiţa.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de infracţiuni contra vieţii, înregistrate la Parchete, relevă degradarea relaţiilor umane.
 Vizualizări articol: 641 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de infracţiuni contra vieţii, înregistrate la Parchete, relevă degradarea relaţiilor umane5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei