Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 30 sep 2009 - Anul XIV, nr. 229 (4215)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeful ANPM: Am închis toate gropile de gunoi; spun asta pentru că CE monitorizează presa

Miercuri, 30 Septembrie 2009 (13:42:24)

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Mihail Fâcă, a declarat, miercuri, la Bistriţa, că toate gropile de gunoi au fost închise până la 16 iulie, menţionând că dă acest răspuns pentru că "CE monitorizează presa" şi că CE ştie că nu toate gropile au putut fi închise la timp.

Fâcă a făcut aceste declaraţii la Bistriţa, într-o conferinţă de presă din cadrul campaniei "Ofensiva verde continuă", răspunzând unei întrebări adresate de un jurnalist care a vrut să ştie câte gropi de gunoi din România au fost închise, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Răspunsul la întrebarea dumnevoastră, câte gropi am închis până la 16 iulie şi ce s-a întâmplat cu ele, nu poate fi decât unul singur: toate. Pentru că, ştiţi bine, CE monitorizează presa. Dar haideţi să fim realişti", a spus zâmbind preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

El a continuat spunând că nu toate gropile au putut fi închise la timp, dar că acest lucru este cunoscut de Comisia Europeană.

"Atât timp cât noi suntem serioşi şi comunicăm nişte date reale Comisiei Europene şi dovedim prin procedurile noastre că tratăm problema cu multă seriozitate, nu o să vină niciodată CE să ne introducă acel mecanism de infringement pentru una, două, trei, cinci, şase gropi care nu au fost corect închise sau pe care încă se mai depune câte ceva", a declarat Fâcă.

Preşedintele ANPM a adăugat că, în deschiderea conferinţei Impel, România a fost asigurată că CE nu este interesată de patru, cinci, şase gropi neconforme care trebuiau închise în 16 iulie şi care nu sunt închise "din motive clare şi obiective".

"Comisia Europeană este extrem de interesată dacă noi am reuşit să generăm o procedură, începând cu 16 iulie, prin care să dovedim că ne-am asumat această obligaţie în mod responsabil. Bineînţeles că noi am informat CE, la vremea respectivă, vis-a-vis de această procedură. Din punctul de vedere al Direcţiei Generale pentru Mediu, lucrurile stau bine în ce priveşte această procedură", a spus Fâcă.

El a declarat că, după 16 iulie, echipe mixte formate din reprezentanţii APM şi ai Gărzii de Mediu au făcut un inventar cu autorităţile locale pentru fiecare obiectiv în parte, "unul destul de minuţios", cu o fişă a obiectivului pe care şi-au asumat-o şi autorităţile locale şi prin care s-au identificat toate măsurile care mai trebuie luate şi în ce termen realist se vor lua.

"Inventarul, săptămâna aceasta, a fost predat ministrului Mediului, urmând ca el să fie înaintat şi CE. În acelaşi timp, acolo unde Garda pentru Mediu a constatat mari nereguli, adică dezinteres din partea autorităţilor locale în aplicarea acestei directive, acolo s-a intervenit la nivel de amendă. Nu vreau să dau exemple, dar s-au dat amenzi care au fost comunicate CE punctual şi s-au dat numai acolo unde era clar pentru toată lumea că, pur şi simplu, primarul respectiv a fost total dezinteresat şi nici nu s-a uitat la ce obligaţii are în ce priveşte respectarea directivei europene", a spus Fâcă.

Preşedintele ANPM a adăugat că "surpriza plăcută" este că foarte mulţi primari din ţară au fost extrem de receptivi la această obligaţie, cu toate greutăţile de rigoare.

"Să nu uităm că, odată cu închiderea totală a unui depozit rural de deşeuri, trebuie să te duci mai departe cu ele, în general, la depozitele active din zona muncipiilor sau problema mai mare pe care o avem este ce facem mai departe cu deşeurile de la crescătorii de animale care, local, erau gestionate tot pe acel punct. Încercăm să rezolvăm toate aceste probleme, dar evident, multe dintre ele trebuie să fie rezolvate de celebrul masterplan pe deşeuri", a adăugat el.

Potrivit sursei citate, majoritatea judeţelor au intrat într-un program de finanţare pirn Programul Operaţional Sectorial Mediu şi, în momentul de faţă, sunt diverse faze de aprobare.

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat, vineri, că România a reuşit să se conformeze în proporţie de 85% în ceea ce priveşte directivele UE de închidere a depozitelor de deşeuri, iar Comisia Europeană nu va declanşa, deocamdată, procedura de infringement.

"Acţiunea de infringement nu se aplică atâta cât timp cât ţara membră (UE - n.r.) demonstrează bunăvoinţă şi că acţionează în direcţia unei directive europene. La ora actuală sunt controlate în România mai mult de 2.400 de comune, care în total aveau 6.900 de depozite ilegale. Din acestea 700 sunt încă în funcţiune, 6.200 au fost închise. În faţa acestor cifre şi Comisia Europeană a spus: «Da, domnule, aţi făcut ceea ce trebuie şi vă dăm girul că veţi continua pe linia asta până la închiderea totală a lor»", declara Silvian Ionescu
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful ANPM: Am închis toate gropile de gunoi; spun asta pentru că CE monitorizează presa.
 Vizualizări articol: 631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeful ANPM: Am închis toate gropile de gunoi; spun asta pentru că CE monitorizează presa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei