Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, a declarat miercuri, la o dezbatere privind accesul pe piaţa muncii, că a iniţiat deja modificarea Legii 76/2002 privind şomajul şi a Legii 279/2005 referitoare la ucenicia la locul de muncă.
Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă va fi modificată în vederea simplificării şi flexibilizării modului de implementare a măsurilor de stimulare a ocupării şi a introducerii recunoaşterii şi certificării competenţelor profesionale ca măsură de stimulare a ocupării.
De asemenea, prin modificările care vor fi operate în lege se va încerca reducerea obligaţiilor prevăzute pentru angajatorii care încadrează şomeri sau alte grupuri ţintă.
În ce priveşte Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, modificările vizează creşterea atractivităţii acestei rute de formare şi inserare pe piaţa muncii, simplificarea condiţiilor de autorizare şi atestare a maistrului de ucenicie şi angajatorilor dar şi eliminarea limitelor de vârstă pentru beneficiari, în vederea asigurării accesului tinerilor dar şi a altor categorii de persoane expuse riscului de a deveni şomeri la schema de ucenicie.
Ministrul Muncii, social-democratul Marian Sârbu, invitat miercuri la o dezbatere privind accesul pe piaţa muncii, şi-a prezentat bilanţul celor nouă luni de mandat, printre rezultate fiind indicate evitarea disponibilizărilor colective şi legea unitară de salarizare în sistemul bugetar.
Marian Sârbu a declarat că în ce priveşte stadiul îndeplinirii proiectelor din Programul de guvernare au fost luate măsuri pe termen scurt şi mediu.
Printre măsurile pe termen scurt, ministrul a menţionat transpunerea de urgenţă în acte normative a unor măsuri menite să reducă sau să prevină efectele negative ale crizei economice asupra forţei de muncă şi întreprinderilor, precum: prelungirea cu trei luni a perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj şi instituirea pensiei sociale minime, scutirea de la plata CAS şi impozitului pe veniturile acordate lucrătorilor în perioada de întrerupere temporară a activităţii angajatorilor, pe o perioadă de maxim trei luni, elaborarea unui cadru unitar al salarizării personalului din sistemul bugetar şi reglementarea înfiinţării şi funcţionării comitetelor sectoriale.
Demnitarul a precizat că măsurile luate pe termen mediu au vizat asigurarea unui cadru legislativ, de acţiune şi de finanţare în domeniile ocupării forţei de muncă şi formării profesionale continue, astfel încât să fie aplicate "metode inovative pentru creşterea nivelului şi calităţii ocupării forţei de muncă în România".
În acest sens, ministrul a amintit că a început să se lucreze pentru modificarea unor acte normative, cum ar fi Legea 76/2002 referitoare la sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă sau Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.