Ministrul Muncii, Familiei şi protecţiei Sociale, Marian Sârbu, a declarat că susţine majorarea salariului minim la 705 lei din 2010, chiar dacă va trebui modificată grila din Contractul Colectiv de Muncă, precizând că este nevoie de mai multă coerenţă în ce priveşte salarizarea.
Marian Sârbu a mai spus că este un susţinător al ideii potrivit căreia valoarea salariului minim ar trebui să fie aceeaşi cu a coeficientului I din Legea unitară de salarizare.
"Cred că salariul minim pe economie trebuie să fie 705 lei, cât e în legea unitară, chiar dacă ar trebui renegociată grila unică din Contractul Colectiv de Muncă. E nevoie să facem un pas către un plus de coerenţă în ce priveşte salarizarea", a mai spus ministrul Muncii.
Patronatele acceptă majorarea salariului minim pe economie doar cu condiţia îngheţării celorlalte salarii până la ieşirea din criză, iar sindicatele cer ca discutarea acestei probleme să ţină cont de politica salarială din România.
Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a declarat, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii privind majorarea salariului minim pe economie, că patronatele şi sindicatele au căzut de acord asupra unor principii şi deziderate.
Corâci a precizat că patronatele au propus confederaţiilor sindicatelor şi reprezentanţilor Guvernului ca majorarea salariului minim să fie făcută doar în condiţiile în care se renunţă la grila unică din contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, astfel încât salariile care au valoarea peste salariul minim să poată fi îngheţate până la finalizarea crizei economice.
Patronatele au explicat că majorarea salariului minim brut la 705 lei ar însemna pentru bugetul de stat o creştere de 18 la sută, iar pentru mediul privat o majorare de 14 la sută, care ar fi nesustenabilă.
Preşedintele UGIR 1903 a precizat că la nivel de ramură, salariul minim pe economie a fost deja negociat cu sindicatele şi stabilit la 650 de lei şi nu exclude varianta ca acesta să fie păstrat chiar în condiţiile în care Guvernul va decide ca salariul minim la stat să fie de 705 lei.
Corâci a mai spus că s-a convenit, împreună cu sindicatele, că în negocierile privind stabilirea salariului minim ar trebui făcută şi o reanalizare a politicii salariale din România.
La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat că a susţinut necesitatea de a discuta despre salariul minim în contextul politicii salariale din România pentru că, altfel, orice discuţie pe acest subiect, n-ar duce nicăieri.