Guvernul va adopta miercuri o modificare ce va permite ca votul la referendumul pentru Parlament unicameral, iniţiat de şeful statului, să fie exercitat în secţiile de votare amenajate pentru prezidenţiale, în vederea reducerii costurilor de organizare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Procedura va fi reglementată printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, act normativ care a fost deja redactat pentru a fi aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.
"Actul normativ permite ca le referendum să se poată vota în secţiile pregătite pentru alegerile prezidenţiale. În acest fel, vor fi reduse costurile de organizare, iar personalul cu atribuţii în organizarea scrutinului nu va trebui mutat dintr-o parte în alta", au arătat sursele citate.
Proiectul ordonanţei de urgenţă nu are printre iniţiatori Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, social-democratul Dan Nica, a declarat, sâmbătă, că organizarea referendumului pentru Parlament unicameral în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale ar putea însemna costuri suplimentare importante, fiind posibilă înfiinţarea de secţii de vot separate.
El a amintit că, doar pentru organizarea alegerilor prezidenţiale, Guvernul a alocat 152 milioane lei.
"Dacă s-ar vota în aceeaşi secţie de vot şi pentru preşedinte, şi pentru referendum, costurile nu cresc, pentru că sunt aceiaşi oameni în secţiile de vot. Dacă se decide să se organizeze secţii de vot diferite, înseamnă că dintr-o dată avem o creştere a costurilor cu plata celor care se află în secţia de votare. La fel e în cazul ştampilelor, urnelor pentru depunerea buletinelor de vot. La asta se adaugă costul buletinului de vot, care nu este încă determinat, pentru că trebuie aprobat formatul respectivului buletin de vot pentu referendum", a spus Nica.
El a completat aceste informaţii spunând că, în situaţia în care alegerile prezidenţiale şi referendumul se vor organiza separat, sursele de
finanţare pentru referendum vor fi asigurate de către Ministerul de Finanţe, prin intermediul fondului de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.
Şeful statului a precizat că data pe care o propune Parlamentului pentru organizarea referendumului este data alegerilor prezidenţiale, în aşa fel încât să fie diminuate "costurile de consultare a poporului".
La alegerile pentru Parlamentul European, din 2007, preşedintele Traian Băsescu a propus organizarea, în mod simultan, a unui referendum pentru introducerea votului uninominal la alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului începând cu următoarele alegeri.
Băsescu i-a transmis atunci premierului o scrisoare prin care îl ruga să ia măsuri ca referendumul şi euroalegerile să se desfăşoare în acelaşi spaţiu şi să se ajusteze şi programul orar, astfel încât cele două procese să fie simultane.
Guvernul a decis însă atunci ca referendumul şi euroalegerile să fie organizate în aceleaşi clădiri, dar în spaţii diferite, acolo unde secţiile de vot nu pot fi amenajate în aceeaşi încăpere.