Reprezentanţii MAI şi MJ au declarat, marţi, la comisia parlamentară pentru egalitate de şanse, că legile în vigoare nu incriminează consumul de droguri, iar pentru legalizarea prostituţiei trebuie denunţate o serie de convenţii internaţionale la care România este parte.
Aceştia au fost audiaţi de deputaţii comisiei pentru egalitate de şanse pentru a-şi spune punctul de vedere în legătură cu raportul comisiei prezidenţiale care recomanda dezincriminarea consumului de droguri uşoare şi legalizarea prostituţiei, raport însuşit de şeful statului.
Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Octavian Ojog a afirmat că în momentul de faţă consumul de droguri nu e sancţionat în niciun fel.
"Preocuparea noastră ar trebui să fie descurajarea consumului de droguri. Acest fenomen există în toată lumea, nu poate fi controlat în totalitate. Trebuie să găsim acele soluţii pentru reducerea fenomenului", a spus Ojog.
Chestorul Bujor Florescu, adjunct al Inspectoratului General, a afirmat, la dezbaterile din comisia pentru egalitate de şanse, că dezincrimarea consumului de droguri ar determina consolidarea fenomenului.
Şeful Agenţiei Antidrog a afirmat, la rândul său, că e recunoscut că nu există droguri uşoare sau puternice. “Drogurile dau dependenţă, provoacă probleme de toate tipurile, medicale, sociale. "In legislaţia românească se face diferenţa între droguri de risc mic sau de mare risc", a afirmat şeful Agenţiei Antidrog.
El a mai spus că, în prezent, nu este vorba despre o creştere alarmantă a consumului de droguri, ci de o stagnare. "Suntem sub media europeană", a adăugat el.
Secretarul de stat în MJ a precizat, în legătură cu legalizarea prostituţieiei, că în viitorul Cod Penal se prevede o dezincriminare a prostituţiei, dar acest lucru nu înseamnă o legalizare.
El a mai spus că România a semnat în 1954 o convenţie a Naţiunile unite pentru incriminarea prostituţieiei şi ea nu poate, din acet motiv, legalizatră. "Această convenţie 480/1954 nu ne-ar permite să legalizăm prostituţia. Ar trebui să denunţăm, mai întâi, această convenţie", a adăugat el.
Reprezentanţii MAI şi MJ au arătat că membrii comisiei prezidenţiale nu i-au consultat atunci când au elaborat acest raport.
În consecinţă, comisia pentru egalitate de şanse a decis să trimită comisiei prezidenţiale şi şefului statului concluziile acestei dezbateri şi să-i atragă atenţia că nu în lege nu este incriminat consumul de droguri, că nu există droguri uşoare, iar prostituţia nu poate fi legalizată decât după denunţarea unor convenţii internaţionale, a precizat preşedintele comisiei Pocora.
Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice a propus, în raportul lansat recent, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea sexului comercial, susţinând că astfel pot fi reduse, în anumite condiţii, unele riscuri privind sănătatea publică.
Comisia şi-a lansat la Cotroceni, în prezenţa şefului statului, raportul privind riscurile şi inechităţile sociale în România.
În ceea ce priveşte consumul de droguri ilegale, Comisia propune introducerea, în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile, a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene, pentru a preveni refolosirea seringilor. Comisia propune "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului! - pentru a aduce la «suprafaţă» consumatorii".
Legat de prostituţie şi răspândirea infecţiei cu virusul HIV, membrii Comisiei propun, în raport, legalizarea "sexului comercial" şi înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care îl practică să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă medicală, socială şi psihologică şi de prezervative oferite gratis.