Aproape un milion de români lucrează în Spania, iar oamenii de afaceri apreciază că aceştia s-au integrat foarte bine, a declarat, marţi, într-o conferinţă bilaterală româno-spaniolă privind utilizarea Fondului Social European, ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Estanislao de Grandes Pascual.
Ambasadorul Spaniei la Bucureşti a precizat că românii au învăţat foarte repede limba spaniolă, lucru care a facilitat integrarea lor şi i-a ajutat să fie bine primiţi.
Estanislao de Grandes Pascual a mai spus că în România funcţionează încă peste 4.000 de firme spaniole, care nu au plecat din România în ciuda crizei economice, întrucât investitorii spanioli au încredere în România şi speră să primească sprijin pentru încorporarea lor în economie.
Directorul general al Serviciului public de ocupare din Spania, Francisco Javier Orduna Bolea, a afirmat că prezenţa românilor în Spania a avut o contribuţie importantă în produsul intern brut şi în ocuparea locurilor de muncă.
Oficialii spanioli au venit în România pentru a prezenta exemplul spaniol privind atragerea de fonduri europene prin Fondul Social European (FSE).
Şeful Serviciului public de ocupare a precizat că înfiinţarea şcolilor -atelier, program de succes privind calificarea profesională, a fost iniţiată în urmă cu 25 de ani, timp în care peste 500.000 de tineri s-au format în acest fel, peste 60 la sută dintre ei fiind integraţi în piaţa muncii.
Francisco Javier Orduna Bolea a explicat că înfiinţarea şcolilor - atelier aduce două avantaje majore, respectiv îmbunătăţirea strategiei de învăţare într-un mediu real, în preajma locului de muncă, ce nu pune accent pe învăţarea teoretică şi contribuţia la restaurarea patrimoniului naţional.
"Aceste axe aduc îmbunătăţiri pentru societate în ansamblu. O axă devine strategie propriu-zisă pentru că obiecte de patrimoniu sunt reastaurate şi ridică potenţialul turistic", a declarat oficialul spaniol, explicând că o astfel de masură a fost aplicată într-o perioadă de criză şi a contribuit la întoarcerea acasă a migranţilor spanioli.
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a apreciat că modelul spaniol, completat de îmbunătăţirea generală a condiţiilor de muncă, a nivelului de trai şi a infrastructurii ar putea, în câţiva ani, să creeze condiţiile necesare pentru întoarcerea românilor din străinătate.
"Fondurile europene ne ajută la crearea locurilor de muncă mai bine plătite. Procesul de întoarcere e mult mai complex. Fondurile europene ar trebui să fie un fel de catalizator. Cred că în România, cu cât vor fi mai puţine crize politice, cu atât situaţia economică va fi mai bună. Sper ca în a doua jumătate a anului viitor să ieşim din criză", a declarat Marian Sârbu.