Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat, luni, înainte de discuţiile de la Ministerul Muncii privind majorarea salariului minim, că o creştere la 705 lei a valorii acestuia ar însemna o creştere a salariului mediu de la 1.885 lei la 2.217 lei.
Corâci a precizat că, potrivit calculelor făcute de patronate, dacă valoarea salariului minim ar fi stabilită la 650 de lei, cea a salariului mediu ar creşte la 2.044 de lei.
Preşedintele UGIR-1903 a arătat că în mediul privat lucrează 2,1 milioane de persoane.
În opinia sa, majorarea salariului minim în acest moment nu este oportună, atât timp cât la bugetul de stat nu mai sunt bani nici pentru plata salariillor actuale.
Preşedinţii confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional au fost invitaţi, luni, la Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, pentru a analiza evoluţia salariului minim brut pe economie.
La întâlnirea din 27 august pe această temă, sindicatele au propus ca salariul minim în 2010 să fie 720 de lei, în 2011 să ajungă la 800 de lei, iar apoi să crească cu o sută de lei pe an, în timp ce patronatele au susţinut o valoare a acestuia de 650 de lei pentru anul viitor, iar Guvernul a propus valoarea de 705 lei.
Iniţial, sindicatele ceruseră ca salariul minim pe economie să crească din 2010 la 750 de lei, pentru a fi respectat acordul semnat anul trecut cu Guvernul.
Preşedinte UGIR-1903, Cezar Corâci, a spus atunci că salariul minim va creşte din 2010, dar că nu crede că la 705 lei, ci că ar putea ajunge la 650 lei, precizând că nivelul salariului nu-i poate mulţumi pe bugetari, dar România nu-şi permite să plătească mai mult în situaţie de criză.
Salariul minim prevăzut în legea de salarizare unitară va creşte după 2010 peste nivelul de 705, stabilit pentru anul viitor, doar dacă numărul de angajaţi va fi redus astfel încât să permită respectarea ţintelor anuale privind ponderea cheltuielilor de personal în Produsul Intern Brut.
Prevederea este inclusă în lista amendamentor incluse în legea salarizării pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament în 15 septembrie.