Guvernul va vinde pe piaţa de capital pachete de acţiuni de până la 5% din capitalul societăţilor din portofoliul Ministerului Economiei, neprivatizate cu un investitor strategic, şi va lista Nuclearelectrica la BVB cu 10-15% din titluri, statul păstrând însă pachetul de control la companie.
Intenţia Executivului de a scoate la vânzare pe piaţa de capital, prin oferte publice secundare, pachete de acţiuni deţinute de stat la companiile aflate în subordinea Ministerului Economiei este prezentată într-un document ministerial, în care se arată că vânzarea prin metode specifice pieţei de capital va reprezenta modalitatea principală de privatizare şi, în acelaşi timp, o sursă importantă de atragere de fonduri pentru proiectele de dezvoltare.
"Se va avea în vedere derularea de oferte publice secundare de vânzare, prin care se vor oferi spre subscriere pachete de acţiuni reprezentând până la 5% din capitalul social al societăţilor care nu fac obiectul unor strategii de privatizare către un investitor strategic. Ministerul Economiei va avea în vedere, în scopul atragerii de resurse financiare, şi derularea de oferte publice iniţiale pentru operatorii economici din portofoliu", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.
Pentru Societatea Naţională Nuclearelectrica este analizată oportunitatea listării la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a unui pachet de acţiuni de 10 -15% din capitalul social, dar pachetul de control de acţiuni va rămâne în proprietatea statului.
"În coroborare cu prevederile strategiei energetice a României, se va analiza posibilitatea cuprinderii sucursalelor Nuclearelectrica 1 şi 2 în cadrul unei societăţi naţionale integrate", se mai arată în document.
Sursa citată relevă totodată că Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, va vinde, prin metode specifice pieţei de capital, şi pachete minoritare din acţiunile deţinute la companiile din portofoliu, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.
Ofertele publice vor fi derulate prin intermediari autorizaţi, iar momentul iniţierii acestor acţiuni, precum şi pachetul de acţiuni ce face obiectul unei astfel de vânzări vor fi stabilite prin ordin al ministrului Economiei.
Intermediarul autorizat va fi selectat prin licitaţie în conformitate cu legislaţia specifică pieţei de capital, pentru una sau mai multe societăţi comerciale. Preţul de ofertă va fi stabilit de către intermediarul ofertei publice şi va fi aprobat de minister.
Portofoliul Ministerului Economiei include 65 de companii.