Inspectorii sanitar veterinari au aplicat amenzi de peste 100.000 de lei pentru nereguli descoperite în unităţi de învăţământ care preparară şi furnizează produse alimentare de origine animală şi non-animală pentru copii, informează, vineri, ANSVSA.
În perioada 15 - 22 septembrie, inspectorii sanitar veterinari au efectuat 1.379 de controale în unităţi de învăţământ ce prepară şi furnizează produse alimentare de origine animală şi non-animală pentru copii (creşe, grădiniţe, unităţi de învăţământ şi şcoli cu program internat, semi-internat sau after school), pentru diminuarea riscului de apariţie a unei toxiinfecţii alimentare în aceste unităţi.
Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Vterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), au fost aplicate 31 de amenzi în valoare de 104.720 de lei, 155 avertismente, precum şi şase ordonanţe de suspendare a activităţii şi trei ordonanţe de interzicere a activităţii.
De asemenea, au fost confiscate mai multe kilograme de costiţă afumată, biscuiţi simpli, produse lactate, preparate din carne şi miere de albine.
Principalele nereguli pentru care s-au aplicat sancţiunile contravenţionale au fost nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare, organizarea necorespunzătoare a spaţiului de depozitare legume-fructe, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare sau existenţa de produse alimentare fără elemente de identificare.
De asemenea, au mai fost descoperite încălcări ale legii privind spaţiul pentru pregătirea legumelor, monitorizarea temperaturii, buletinele de analiză privind calitatea apei folosite la prepararea hranei, a contractelor sau a carnetelor de sănătate.
Potrivit ANSVSA, inspectorii vor continua să verifice unităţile de învăţământ preşcolar, şcolar şi liceal, unde se prepară hrană, sau se distribuie copiilor produse alimentare, decizia fiind luată în urma rezultatelor controalelor cu această tematică.
"Verificările se vor extinde ca perioadă, iar tematica se va diversifica, incluzând şi produsele alimentare distribuite şcolarilor în cadrul programului «Laptele şi Cornul». Începând cu data de 28 septembrie, personal specializat din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, va verifica zilnic toate unităţile de învăţământ unde se prepară hrană sau se distribuie copiilor produse alimentare. Evidenţa controalelor zilnice se va face într-un registru, unde se va consemna prin semnătură rezultatul verificării şi persoana care a efectuat-o", se arată în comunicatul ANSVSA.
Verificările vor urmări modul în care se respectă condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, stabilirea trasabilităţii produselor care sunt distribuite, astfel încât să se diminueze riscul de apariţie al toxiinfecţiilor alimentare şi să se asigure o dietă sănătoasă şi echilibrată copiilor din aceste unităţi.