Preşedinţia susţine că dezbaterea raportului Comisiei pentru demografie a fost distorsionată mediatic prin "focalizarea excesivă" asupra recomandărilor de dezincriminare a consumului de droguri şi de legalizare a sexului comercial, ceea ce a umbrit amplitudinea problemelor menţionate în document.
"Având în vedere distorsionarea mediatică a dezbaterii Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, Departamentul de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale face următoarele precizări: 1. Raportul este un document amplu cu privire la riscurile şi inechităţile sociale din România, abordând probleme de maximă relevanţă socială precum sărăcia, şomajul, decalajul de şanse şi resurse între mediul rural şi urban, sistemul ineficient de protecţie socială sau scăderea accelerată a populaţiei. 2. Pe lângă aceste probleme fundamentale, Comisia de experţi independenţi a prezentat posibile variante de acţiune pentru limitarea altor fenomene în continuă creştere, precum consumul de droguri şi răspândirea bolilor cu transmitere sexuală, cărora le cad victime în special persoane tinere", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis agenţiei MEDIAFAX.
Administraţia Prezidenţială menţionează că "aeste probleme sunt grave(...) însă focalizarea excesivă pe aceste două aspecte umbreşte amplitudinea problemelor de natură socială semnalate în raport, pentru a căror rezolvare este necesară o largă dezbatere".
"Analiza Comisiei prezidenţiale cu privire la cele două probleme nu este o pledoarie, după cum nu reprezintă niciun atac la valori, ci este o analiză ştiinţifică a acestor grave fenomene. Dovadă în acest sens o reprezintă precizarea pe care autorii înşişi o fac la pagina 249, anume că «o serie de studii realizate în state care au legalizat deja prostituţia arată că măsura nu a avut efectele sperate în reducerea consecinţelor negative ale sexului comercial asupra persoanelor implicate». Toate comisiile prezidenţiale au funcţionat în baza principiului independenţei, pornind de la necesitatea punerii expertizei apolitice la dispoziţia autorităţilor statului şi a opiniei publice. Variantele propuse de Comisia de experţi trebuie să facă obiectul unei dezbateri publice lucide şi oneste, la care să participe clasa politică, reprezentanţi ai comunităţii medicale, ai celei juridice, reprezentanţi ai cultelor şi ai organizaţiilor neguvernamentale", se mai arată în comunicat.
Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice propune, în raportul lansat marţi, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea sexului comercial, susţinând că astfel pot fi reduse, în anumite condiţii, unele riscuri privind sănătatea publică.
Comisia şi-a lansat, marţi, la Cotroceni, în prezenţa şefului statului, raportul privind riscurile şi inechităţile sociale în România.
În ceea ce priveşte consumul de droguri ilegale, Comisia propune introducerea, în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile, a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene, pentru a preveni refolosirea seringilor. Comisia propune "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului! - pentru a aduce la «suprafaţă» consumatorii".
"Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor, care conduce la transmiterea unor boli grave. Este imperativă şi menţinerea programelor şi serviciilor de intervenţie stradală dezvoltate de către ONG-uri şi finanţarea acestora de la bugetele locale, întrucât asigură reducerea riscurilor prin asigurarea persoanelor consumatoare de drog injectabil a seringilor de unică folosinţă în schimbul celor deja folosite", se arată în documentul comisiei.
Înfiinţarea de servicii specializate pentru consumatorii de droguri în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din subordinea Consiliilor judeţene este de asemenea o prioritate menţionată de Comisie.
Legat de prostituţie şi răspândirea infecţiei cu virusul HIV, membrii Comisiei propun, în raport, legalizarea "sexului comercial" şi înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care îl practică să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă medicală, socială şi psihologică şi de prezervative oferite gratis.
"Legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efecte nedorite. Înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora", se mai arată în documentul întocmit de Comisia prezidenţială.