Persoanele vârstnice ar putea fi îngrijite la domiciliu de personal angajat de consiliile locale, potrivit deciziei senatorilor, care au adoptat, în acest sens, o propunere legislativă, camera Deputaţiilor urmând să ia decizia finală.
Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice.
Iniţiativa legislativă, care îi are ca autori pe senatorii PSD Mircea Geoană şi Viorel Arcaş, precum şi senatorul PC Dan Voiculescu, stabileşte că de aceste servicii ar urma să beneficieze persoanele vârstnice aflate în situaţia de dependenţă sociomedicală, stabilită potrivit grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice.
Potrivit proiectului votat de senatori, consiliile locale vor angaja în acest scop personal de îngrijire prin plata cu ora, fracţiuni de normă sau normă întreagă, în funcţie de perioada de îngrijire necesară a se acorda.
La recomandarea Comisiei pentru administraţie, care a redactat raportul, senatorii au eliminat din textul propunerii de act normativ prevederea care menţiona că salariul brut lunar pentru normă întreagă al personalului de îngrijire la domiciliu este de 1.500 lei.
Eliminarea menţiunii privind cuantumul salariului brut a fost recomandată de membrii comisiei de specialitate care au arătat că salarizarea este deja reglementată în Legea 17/2000, iar viitoarea lege de salarizare unitară va reglementa într-un cadru unitar şi acest aspect.
Iniţiativa legislativă mai stipulează că finanţarea salarizării personalului angajat pentru îngrijirea bătrânilor la domiciliu va fi asigurată în proporţie de 50 la sută de la bugetul de stat şi 50 la sută din bugetele locale.
Propunerea legislativă, care are caracter organic, a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.