Alocarea celei de-a doua tranşe de către FMI, în valoare de 1,85 miliarde de euro, va permite statului să se împrumute mai puţin pe piaţa internă şi va lăsa mai multe resurse pentru creditarea mediului privat, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.
Pogea a explicat că un al alt avantaj este că statul a obţinut prin acest împrumut resurse financiare pe o perioadă mai lungă de timp, permiţând restructurarea datoriei publice la dobânzi mai avantajoase faţă de împrumuturile interne din prima parte a anului.
El a amintit că board-ul FMI a aprobat, luni, scrisoarea suplimentară la acord şi a acceptat ca jumătate din cea de-a doua tranşă să fie direcţionată către acoperirea deficitului bugetar, banii urmând să intre în mai puţin de 48 de ore într-un cont al Trezoreriei statului, deschis la Banca Naţională. Cealaltă jumătate va fi transferată la rezerva Băncii Naţionale a României.
Mnistrul Finanţelor a precizat că jumătate din tranşa a treia din împrumut va ajunge tot la Trezorerie.
Ministerul Finanţelor a împrumutat în primele şapte luni 60,67 miliarde de lei din piaţa internă, faţă de doar 8,8 miliarde de lei în perioada similară din 2008. Datoria publică a României a crescut la finele primelor şapte luni la 138,8 miliarde de lei, în urcare în termeni absoluţi cu 12,3% faţă de iunie, majorându-şi astfel ponderea în Produsul Intern Brut de la 23,27% la 27,9%.
România are un acord de împrumut stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de cinci miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR.
A doua misiune a Fondului Monetar Internaţional va veni în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.