Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, şi ministrul de Interne, Dan Nica, precum şi şefii DGIPI, Gelu Drăjneanu, şi DGIA, Gheorghe Savu, vor fi audiaţi la Parlament, săptămâna viitoare, în legătură cu delaborările şi importul de muniţii.
Audierea acestora va avea loc la Comisia de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor.
Gelu Drăjneanu (DGIPI) şi Gheorghe Savu (DGIA) au mai fost audiaţi pe această temă la 8 septembrie. Şeful DGIA a fost audiat odată cu ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, dar nu a făcut declaraţii pentru presă la final.
Surse parlamentare au declarat la acea dată că reprezentanţii DGIPI au spus, la audierile din Comisia de apărare, că, la 2 februarie, Direcţia ar fi sesizat Parchetul ÎCCJ pentru o serie de probleme existente la UM Băbeni privind delaborarea muniţiei, menţionând că SRI ar fi transmis ulterior informaţii.
Conform surselor citate, reprezentanţii DGIPI le-ar fi spus parlamentarilor la audierile de marţi că au aflat despre importul de muniţii pentru delaborare al firmei Oxo la 9 februarie, dintr-o notă de la SRI, transmiţând apoi informaţia, spre verificare Parchetului ICCJ, la 18 februarie.
Sursele citate susţin că reprezentanţii DGIPI au spus la audierile din Comisia de Apărare că la 2 februarie, DGIPI a sesizat Parchetul ICCJ pentru o serie de probleme existente la UM Băbeni privind delaborarea muniţiei.
Parchetul a informat SRI în legătură cu acest subiect. La rândul său SRI a revenit cu informaţii inclusiv direct către DGIPI.
Astfel, potrivit surselor citate, reprezentanţii DGIPI le-au spus parlamentarilor că nu au ştiut despre transportul de muniţie al firmei OXO, fiind informaţi în legătură cu acesta la 9 februarie, printr-o notă SRI.
Reprezentanţii DGIPI le-au spus parlamentarilor că, după ce au primit nota de la SRI, au constatat că nu aveau informaţii în arhivă despre transportul firmei Oxo.
În cele din urmă, la 18 februarie, DGIPI a sesizat Parchetul pe baza informării primite de la SRI, sesizarea nefiind făcută în legătură cu comiterea vreunei infracţiuni, ci pentru verificare.
Parchetul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea face cercetări în privinţa a opt persoane în cazul distrugerii a aproximativ 127.000 de kilograme de TNT la Uzina Mecanică Băbeni, în urma unei informări a DGIPI conform căreia muniţia nu ar fi fost distrusă şi urma să fie înstrăinată către o terţă parte.
În urma unei informări a DGIPI, poliţiştii vâlceni au făcut o verificare la Uzina Mecanică din Băbeni, care încheiase contracte de prestări servicii cu o unitate militară din Bucureşti privind distrugerea 127.093 kilograme de TNT.
Dosarul se află înregistrat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea, la 31 martie 2009, ancheta desfăşurându-se sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.