Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, că Legea sistemului de pensii care va fi promovată de Guvern, va avea la bază principii sănătoase, "chiar dacă dureroase", unul dintre acestea fiind contributivitatea.
\'\'Legea sistemului de pensii este vitală, de bun-simţ şi care vă asigur că va fi promovată de Guvern. Va avea la bază principii sănătoase, chiar dacă dureroase. Cel mai important principiu este cel al contributivităţii, adică în măsura în care contribui la sistemul de asigurări sociale. Poţi să speri să ai o pensie mai mare sau mai mică în funcţie de această contribuţie şi nu de privilegiile pe care sistemul le-a creat în decursul celor 20 de ani în funcţie de influenţele pe care diversele categorii sociale le-au avut la nivelul legislativ\'\', a declarat Emil Boc la lansarea Raportului Riscuri şi inechităţi sociale în România”, întocmit de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice.
El a apreciat că un asemenea demers va fi dificil, dar este necesar pentru ca inechităţile din acest sistem să fie corectate din timp.
De asemenea, prim-ministrul s-a referit şi la reforma întregului sistem de asistenţă socială care, din nefericire, susţine el, în momentul de faţă nu este unul ţintit spre persoanele cu nevoi reale.
"Sunt multe persoane cu nevoi şi acolo trebui să ţintim acele ajutoare sociale, acele măsuri de protecţie socială. Din nefericire, resurse financiare importane se duc acolo unde nu ar fi nevoie. Pentru asta este nevoie de fermitate în decizii", a adăugat premierul.
Referindu-se la documentul lansat la Palatul Cotroceni, Emil Boc l-a caracterizat drept pragmatic şi profesionist, afirmând că actul conţine "o diagnoză exactă" a sistemului de protecţie socială din România.
Totodată, Boc a afirmat că cele trei legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament reprezintă puncte comune ale acţiunilor actualului Cabinet cu soluţiile prezentate în documentul Comisiei prezidenţiale.
"Acest Guvern şi-a pus în joc chiar existenţa lui pentru a putea aproba această lege (Legea salarizării unitare – n.r.). Această lege este necesară de aceea niciun cost politic nu este prea mare pentru ca aceste lucruri să fie făcute începând cu salarizarea unitară şi continuând cu celelalte acte normative", a conchis Emil Boc.
La lansarea Raportului "Riscuri şi inechităţi sociale în România", întocmit de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, desfăşurat marţi, la Palatul Cotroceni, au mai participat ministrul sănătăţii, Ion Bazac, cel al educaţiei, Ecaterina Andronescu, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi ministrul muncii şi protecţiei sociele, Marian Sârbu, reprezentanţi ai ONG-urilor şi sindicatelor.