Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că se impune elaborarea unui pact naţional al asistenţei sociale, care să fie dezbătut începând din ianuarie 2010, după prezidenţiale.
"Susţin necesitatea unui Pact Naţional pentru Protecţie Socială. Avem nevoie de o viziune pe termen lung, avem nevoie de solidaritatea societăţii, dar şi a întregii clase politice care, pe de o parte să garanteze că încetează utilizarea sistemului de protecţie socială în scopuri electorale, iar pe de altă parte că îşi însuşeşte o viziune pe termen lung pentru că (...) ce nu facem astăzi, va fi un dezastru pentru 2030. În materie de protecţie socială şi de asigurarea resurselor financiare pentru ca protecţia socială să poată avea loc pe termen lung deciziile care nu se iau astăzi întind factura celor care vor avea nevoie de protecţie socială în anii 2025-2030. Deci măsurile trebuie luate acum", a declarat Traian Băsescu la lansarea Raportului "Riscuri şi inechităţi sociale în România", întocmit de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice.
El a mai spus că, în prezent, există 179 de acte normative care reglementează protecţia socială şi care instituie 202 categorii de asistaţi social.
"Un cod al asistenţei sociale care să stabilească ce categorii primesc asistenţă socială şi în ce cuantum şi care sunt condiţiile din intrare în această categorie trebuie să fie stabilit. Sigur, este un efort consistent pe care am convingerea că Ministerul Muncii îl poate declanşa, ceea ce eu aş ruga în continuare Comisia (Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice-n.r.) ar fi să ne pună la dispoziţie tuturor un proiect al Pactului pentru asistenţă socială pe care să şi-l însuşească partidele, să vină cu observaţii la el, să-l dezbaterm în societatea civilă şi zic un undeva în ianuarie, să ne limpezim cu alegerile prezidenţiale, calm, dacă se poate, să putem începe discuţiile pentru un pact naţional cu privire la protecţia socială. Dar rugămintea mea este ca aceeaşi comisie care ştie foarte bine realităţile sistemului de protecţie socială să dea o bază de discuţie venită de la profesionişti şi cu argumentul oamenilor care nu sunt angajaţi politic", a conchis Traian Băsescu.
La lansarea Raportului “Riscuri şi inechităţi sociale în România”, întocmit de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, desfăşurat marţi, la Palatul Cotroceni, au mai participat premierul Emil Boc, ministrul sănătăţii, Ion Bazac, cel al educaţiei, Ecaterina Andronescu, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi ministrul muncii şi protecţiei sociele, Marian Sârbu.