Copiile celor peste 1.200 de volume care constituie dosarul revoluţiei sunt trimise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, timp de o săptămână 60 de grefieri ai Parchetului instanţei supreme lucrând la xerocopierea documentelor, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Pentru copierea celor 1.286 de volume s-au folosit 435 de topuri de hârtie A4, trei topuri A3, 21 de tonere, intervenindu-se de 16 ori pentru repararea xeroxurilor ulizate, iar şase piese care s-au stricat au fost înlocuite.
Dosarul revoluţiei este însoţit de 59 de DVD-uri şi 20 de CD-uri, precum şi 16 casete video, care cuprind imagini cu evenimentele din timpul revoluţiei din decembrie 1989.
Xerocopierea dosarului Revoluţiei, constituit din 1.286 de volume, survine unei adrese trimise, de către Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a se conforma unei decizii a CEDO din 2008 privind copierea actelor.
În noiembrie 2008, CEDO a decis ca Guvernul român să transmită o copie după dosarul 97/P/1990 privind revoluţia, peste 40.000 de file fiind comunicate ulterior.
Potrivit unei adrese a Secţiei a III-a a Curţii de la Strasbourg, din data de 9 iulie 2009, către Asociaţia 21 Decembrie \'89, CEDO a stabilit, în 2 iulie 2009, că în acest stadiu al procedurii, Guvernul român nu ar trebui să supună niciun alt document în afara documentelor deja supuse (que le Gouvernement ne devait soumettre a ce stade de la procedure aucun autre document hormis les documents deja soumis - în original.), în sensul că sunt suficiente actele înaintate până acum.
"În schimb, Guvernul e invitat să organizeze, împreună cu reprezentanţii reclamanţilor, accesul reclamanţilor, la faţa locului, la toate documentele din procedura internă (en revanche, le Gouvernement est invite a organiser en accord avec les representants des requerants, maîtres Ionuţ Matei şi Antonie Popescu, l\'acces des parties requerantes, sur place, a tous les documents de la procedure interne - în original)", se arată în actul CEDO.
Totuşi, revoluţionarii din Asociaţia 21 Decembrie vor copii după toate actele din dosar. Pentru acest lucru, ei s-au adresat Preşedinţiei, CSM, unde s-au plâns de faptul că nu există niciun vinovat tras la răspundere pentru evenimentele din \'89.
Astfel, în 10 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii şi-a însuşit punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie "privind solicitarea Asociaţiei 21 Decembrie 1989 referitoare la eliberarea de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a unei copii după dosarul nr. 97/P/1990, invocând dispoziţii ale CEDO".
Astfel, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să ia măsurile necesare în vederea aducerii la îndeplinire a dispoziţiilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (respectiv decizia din noiembrie 2008-n.r.).
Deşi CEDO a comunicat recent că sunt suficiente actele, dar să li se permită accesul avocaţilor Matei şi Popescu la dosar, în urma deciziei CSM, procurorul general al României a dat dispoziţie să fie copiate toate cele 1.000 de volume din dosar şi transmise Curţii de la Strasbourg.
În contextul dat, agentul guvernamental, Răzvan Horaţiu Radu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că va solicita Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg un punct de vedere cu privire la situaţia creată.
Potrivit agentului guvernamental, avocatul statului în faţa CEDO, instituţia nu poate transmite documente în afara cadrului procesual stabilit de Curtea de la Strasbourg.
De altfel, Curtea a comunicat Agentului Guvernamental, în data de 9 iulie, că documentele deja transmise sunt suficiente, spunând totodată ca avocaţilor să le fie permis accesul la documentele din dosarul Revoluţiei.
La Curtea de la Strasbourg s-au înregistrat plângerile familiei unui tânăr, Vlase, decedat la revoluţie, şi a lui Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, care a reclamat violenţele la care a fost supus în timpul evenimentelor din decembrie \'89.
Potrivit procedurii, la CEDO se trimit documentele în dublu exemplar, de către Agentul Guvernamental, care este o direcţie a Ministerului Afacerilor de Externe.