Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, referindu-se la ordinul ministrului Educaţiei privind directorii de şcoli, că numirea acestora de către ministru reprezintă o chestiune la care nu crede că a mai "visat" cineva să ajungă şcoala, opinând că mai sunt astfel de tentaţii "de pas înapoi".
Întrebat, la o întâlnire cu primarii şi cu şefii serviciilor deconcentrate din judeţul Giurgiu, care a avut loc în localitatea Comana, când se va finaliza procesul de descentralizare, respectiv când vor fi transferate şcolile şi poliţia administraţiei locale, şeful statului statului a răspuns:"Şcoala, deja, prin legea asta (pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea), a cam venit. Depinde de viteza de preluare a autorităţii administraţiei locale asupra şcolii. E o chestiune de timp şi de tact, cât de rapid se face acest transfer pe care, cu ceritudine, o să-l începeţi prin examinarea directorilor".
Potrivit şefului statului, directorul devine un manager şi examenul trebuie dat.
"De aceea, şi reacţia pe care aţi văzut-o la încercarea domanei ministru Andronescu de a duce numirile de directori la minister, o chestiune la care nimeni nu cred ca a visat vreodată să mai ajungă şcoala, directorul de şcoală generală să fie numit de ministru. Dar mai sunt tentaţii de astea, de pas înapoi", a spus el
Băsescu a mai spus că este o chestiune de zile ca legea să treacă de controlul de constituţionalitate şi să fie promulgată.
Referindu-se la finalizarea procesului de transfer al poliţiei către autorităţile locale, Traian Băsescu nu a putut da un termen concret.
"S-au făcut proiecte pilot, vă mărturisesc că ele nu au rezultatele scontate. Criminalitatea a crescut. E cert că va continua (procesul), partea de ordine publică, dar nu v-aş putea spune că se va încheia acest proces în 2010", a adăugat el.
Şeful statului a opinat totodată că trebuie făcut un training al administraţiei locale referitor la ceea ce se va întâmpla după preluarea poliţiei.
Ordinul, emis miercuri de ministrul Andronescu, prevede încetarea numirilor cu delegaţie a directorilor de şcoli, care erau făcute de inspectorii şcolari generali.
Potrivit Ordinului MECI nr 5139/16.09.2009, "detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizează prin ordin al ministrului Educaţiei, Cerecetării şi Inovării, la propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar".
Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că i-a cerut ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să anuleze ordinul care îi conferă acesteia dreptul de a schimba directorii de şcoli, avertizând că dacă ordinul va fi aplicat, atunci ministrul va fi schimbat din funcţie.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus, joi, pentru MEDIAFAX, că prin ordinul care abrogă prevederile Legii statutului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari să facă detaşări pentru funcţiile de conducere a vrut să se "asigure" că numirile directorilor nu sunt făcute politic.
Potrivit ministrului Ecaterina Andronescu, funcţiile de director erau ocupate prin concurs. În cazul în care, în urma concursului, posturile rămâneau vacante, numirile se făceau prin delegaţie până la organizarea concursului.
Vineri, ministrul Educaţiei a declarat din nou că ordinul privind modalitatea de numire a directorilor de şcoli încearcă să stopeze politizarea deciziilor şi a precizat că nu a apucat încă să dea explicaţii în legătură cu noua reglementare.
Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a anunţat, joi, că îi cere premierului Emil Boc revocarea din funcţie a Ecaterinei Andronescu, dacă aceasta nu retrage ordinul privind numirea directorilor din învăţământului preuniversitar de către ministrul Educaţiei.