Preşedintele executiv al "Spiru Haret", Marius Nistor, a spus că sindicaliştii sunt stupefiaţi de decizia premierului în cazul ordinului emis de ministrul Educaţiei şi cer Ecaterinei Andronescu, lui Emil Boc şi lui Mircea Geoană să dispună toate măsurile pentru stoparea "politicii iresponsabile".
Liderul Federaţiei "Spiru Haret" a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu înţelege reacţia premierului Emil Boc, mai ales că Ordinul 5139 emis de ministrul Educaţiei încerca să corecteze nişte deficienţe şi să prevină politizarea învăţământului.
Sindicaliştii acuză inspectoratele şcolare că fac abuzuri prin destituirea unor directori de instituţii de învăţământ sau a unor inspectori şcolari care au fost numiţi prin concurs.
Marius Nistor a mai spus că, după deciziile de demitere, inspectoratele şcolare trimit audit în respectivele instituţii de învăţământ pentru a găsi şi motive de demitere.
"Aceste schimbări sunt făcute la comandă şi sunt făcute în mod abuziv. Sunt înlocuiţi oameni care sunt acceptaţi de colective de părinţi şi de elevi cu unii aduşi în baza unor relaţii ciudate. De ce se fac aceste schimbări, de către cine, cine stă în spatele lor şi care sunt criterii în baza cărora se fac?", a afirmat Marius Nistor.
Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret" a mai spus că liderii şi membrii de sindicat sunt ameninţaţi de către reprezentanţii inspectoratelor şcolare, deoarece aceste instituţii au comis abuzuri împreună cu autorităţile locale.
Conducerea Federaţiei "Spiru Haret" cere premierului, ministrului Educaţiei, precum şi altor politicieni să ia măsuri urgente faţă de "desconsiderarea grosolană a depolitizării învăţământului", astfel încât "abuzurile" la adresa directorilor şi inspectorilor şcolari să înceteze.
Federaţia mai cere ca persoanele "înlăturate în mod arbitrar" de autorităţile locale şi inspectoratele şcolare să fie repuse în drepturi.
La conferinţa de presă organizată vineri au participat mai multe cadre didactice din Sectorul 6 al Capitalei, care au reclamat abuzuri în instituţiile de învăţământ pe care le reprezintă. Astfel, liderul de sindicat de la Grădiniţa nr. 230, Marilena Drăgoi, a declarat că directorul acestei instituţii a fost notificat în 9 septembrie că numirea sa pe funcţie a fost făcută doar pe perioada 1-8 septembrie. În locul acestuia a fost numit un director de la o altă grădiniţă, care în 2008 fusese sancţionată disciplinar.
Un astfel de caz de abuz a fost semnalat şi de reprezentanţi de la Grădiniţa nr. 197, care au reclamat că inspectorul şcolar numit prin concurs în Sectorul 6 a fost înlocuit fără să existe motive. De asemenea, reprezentanţi de la Grădiniţa nr. 229 au reclamat că directorul a fost destituit peste noapte, fără ca cineva să fie anunţat în prealabil.
Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că i-a cerut ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să anuleze ordinul care îi conferă acesteia dreptul de a schimba directorii de şcoli, avertizând că dacă ordinul va fi aplicat, atunci ministrul va fi schimbat din funcţie.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, la Brăila, că ordinul privind modalitatea de numire a directorilor de şcoli încearcă să stopeze politizarea deciziilor şi că nu a apucat încă să dea explicaţii în legătură cu reglementarea.
Andronescu a precizat că ordinul nu a fost suficient de bine explicat şi că rolul acestuia este să elimine influenţa politică din sistemul de educaţie.
"În primul rând, eu nu am apucat să dau explicaţii în legătură cu acest ordin. Acest ordin încearcă să stopeze politizarea numirilor pe funcţiile de director şi nu să procedeze invers. Este datoria mea să aduc aceste clarificări. Nu am avut atenţia necesară să putem comunica exact ce-a dorit ordinul. Cineva rău intenţionat, care nu s-a uitat în ordin, putea să interpreteze în felul acesta, că vreau să întăresc puterea decizională a Ministerului. Nu, nu acesta era sensul ordinului", a declarat Andronescu.
Ordinul, emis miercuri de Andronescu, prevede încetarea numirilor cu delegaţie a directorilor de şcoli, care erau făcute de inspectorii şcolari generali.
Potrivit Ordinului MECI nr 5139/16.09.2009, "detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizează prin ordin al ministrului Educaţiei, Cerecetării şi Inovării, la propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar".