Premierul Emil Boc a anunţat că i-a cerut ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să anuleze ordinul care îi conferă acesteia dreptul de a schimba directorii de şcoli, avertizând că dacă ordinul va fi aplicat, atunci ministrul va fi schimbat din funcţie.
Şeful Guvernului a arătat că a avut cu ministrul Educaţiei o discuţie telefonică în care i-a cerut să retragă acest ordin şi că a fost asigurat că noua prevedere nu va fi pusă în aplicare.
Boc a arătat că ordinul semnat de ministru este total opus viziunii promovate prin proiectul de lege al educaţiei naţionale, asumat de Guvern în faţa Parlamentului.
Joi, premierul Emil Boc a evitat să răspundă tranşant la întrebarea presei dacă o va demite pe Ecaterina Andronescu din funcţia de ministru al Educaţiei, din cauza ordinului care îi conferă acesteia dreptul de a numi directorii de şcoli, arătând doar că remanierile sunt efectuate fără discuţii publice în prealabil.
"Remanierile se fac, nu se discută", a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă, amintind că activitatea fiecărui ministru este evaluată la nivelul Guvernului.
El nu a dorit în acelaşi timp să răspundă dacă a evaluat activitatea Ecaterinei Andronescu şi dacă este mulţumit de prestaţia acesteia.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin care abrogă prevederile Legii statului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari generali să facă detaşări pentru funcţiile de conducere, noii directori urmând să fie numiţi prin ordin de ministru, la propunerea inspectoratelor.
Ordinul, emis miercuri de Andronescu, prevede încetarea numirilor cu delegaţie a directorilor de şcoli, care erau făcute de inspectorii şcolari generali.
Potrivit Ordinului MECI nr 5139/16.09.2009, "detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizează prin ordin al ministrului Educaţiei, Cerecetării şi Inovării, la propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar".
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus, joi, pentru MEDIAFAX, că prin ordinul care abrogă prevederile Legii statutului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari să facă detaşări pentru funcţiile de conducere a vrut să se "asigure" că numirile directorilor nu sunt făcute politic.
Potrivit ministrului Ecaterina Andronescu, funcţiile de director erau ocupate prin concurs. În cazul în care, în urma concursului, posturile rămâneau vacante, numirile se făceau prin delegaţie până la organizarea concursului.
"Am primit numeroase sesizări din toate judeţele ţării, printre care amintesc Tulcea, Botoşani, Dolj, Olt, chiar cazuri în care există câteva sute de reclamaţii într-un judeţ prin care ni se semnalau numiri politice în cazurile directorilor de şcoli. Prin ordinul emis am vrut să evităm introducerea politicului în unităţile de învăţământ", a spus Ecaterina Andronescu.
Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a anunţat, joi, că îi cere premierului Emil Boc revocarea din funcţie a Ecaterinei Andronescu, dacă aceasta nu retrage ordinul privind numirea directorilor din învăţământului preuniversitar de către ministrul Educaţiei.
Şi deputatul PDL Raluca Turcan a declarat că, în urma ordinului dat de ministrul Ecaterina Andronescu, aceasta are două variante: fie să retragă acest act, fie să îşi dea demisia, cu recunoaşterea implicită a erorii pe care a făcut-o.
Potrivit deputatului PDL, "intenţia ministrului Andronescu de a numi fără concurs, centralizat, prin «pixul» ministrului, persoane în funcţii de conducere în învământul preuniversitar, demonstrează că aceasta ori nu a înţeles ce înseamnă reforma în educaţie, ori se lasă angrenată în jocul incorect al politizării instituţiilor statului şi folosirii lor în campaniile electorale".
"În acest moment, doamna Andronescu are la dispoziţie doua variante: fie îşi retrage ordinul recunoscându-şi public greşeala, fie îşi depune demisia cu recunoaşterea implicită a erorii de a duce politica în şcoală, şi asta în dispreţ total faţă de alegători", a mai spus Raluca Turcan.