Moţiunea de cenzură semnată de 121 de parlamentari PNL şi UDMR a fost depusă la secretariatele celor două Camere ale Parlamentului, a declarat, joi, deputatul liberal Eugen Nicolăescu.
Vicepreşedintele deputaţilor PNL declarase anterior că moţiunea de cenzură este intitulată "Guvernul PDL-PSD a hotărât: Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost". Nicolăescu a menţionat că nu se impunea adoptarea unei legi "de o complexitate deosebită", cum este cea a salarizării unitare, prin angajarea răspunderii.
El a adăugat că moţiunea are ca scop "blocarea adoptării unei legi aberante şi trimiterea acasă a celui mai slab Guvern din 1990 încoace".
Liberalul a afirmat că, "prin adoptarea acestui proiect de lege, Guvernul ignoră principiul solidarităţii sociale, atât de necesar pe perioadă de criză", adăugând că, în opinia sa, "coaliţia PDL-PSD încurajează nemulţumirile sociale şi promovează discriminarea între diversele categorii de personal bugetar" şi apreciind că "adoptarea unei legi de salarizare unitară nu se poate face într-o perioadă de recesiune economică, ci într-una de creştere economică susţinută, când mediul privat poate să absoarbă potenţialul personal disponibilizat din sectorul public".
În plus, Nicolăescu a mai spus, citând din textul moţiunii de cenzură, că "Legea salarizării nu a întrunit consensul tuturor partenerilor sociali", fiind "o lege proastă, care impune arbitrariul", că "textul Legii demonstrează modul haotic în care s-a elaborat, neprofesionalismul, incompetenţa şi incapacitatea Guvernului de a înţelege sistemul public din România şi de a-l organiza", iar Executivul a "uitat" că în cazul unor legi complexe este nevoie de "dezbatere şi consens în cadrul societăţii şi mai ales de o dezbatere parlamentară serioasă".
El a evidenţiat şi faptul că "angajarea răspunderii Guvernului într-o singură zi pe trei proiecte de lege este o procedură neconstituţională, pentru că încală art. 114 din Constituţie", iar Executivul nu a ţinut cont, în faza iniţială a legii, "de semnalele primite din partea sindicatelor, a cadrelor didactice şi medicale, a magistraţilor care au invocat la unison o procedură democratică amplă, pentru dezbaterea legii salarizării unitare".
În ceea ce priveşte voturile necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură, Eugen Nicolăescu a apreciat că acest aspect nu este important, ci ca Opoziţia să-şi facă datoria şi o temă importantă cum este salarizarea unitară să fie adusă în dezbatere publică şi a-i convinge pe ceilalţi parlamentari că "este în interesul României şi al cetăţenilor României şi nu al unui pratid sau al altuia că o asemena lege trebuie blocată şi un asemenea Guvern trebuie să plece".
Guvernul şi-a asumat, marţi, răspunderea, în şedinţe separate ale Camerelor reunite, pe legea educaţiei, legea salarizării unice şi legea restructurării agenţiilor. Moţiunea PNL-UDMR vizează legea salarizării unitare.
Potrivit Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. PNL şi UDMR au împreună 121 de parlamentari, din totalul de 471.
Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.