Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 sep 2009 - Anul XIV, nr. 217 (4203)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiectul de lege privind cumulul pensiilor cu salariile a fost adoptat, tacit, de Senat

Miercuri, 16 Septembrie 2009 (13:59:11)

Proiectul de lege care interzice, în cazul bugetarilor, cumulul pensiei cu salariul, în cazul în care pensia este mai mare decât salariul mediu brut pe economie, a trecut, miercuri, de Senat prin adoptare tacită.

Proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale avea termen de adoptare pe 10 septembrie. Proiectul fusese discutat, în sesiunea anterioară, în plenul Senatului, şi retrimis la Comisia pentru muncă, pentru un raport suplimentar. Senatorii se arătaseră, la acel moment, nemulţumiţi de amendamentele propuse plenului de către Comisie.

Comisia pentru muncă recomandase plenului, anterior, să adopte o serie de propuneri formulate de senatorii PNL, privind impozitarea graduală a veniturilor care se cumulau cu pensiile de la stat.

Astfel, un amendament formulat de liberali prevede ca pensionarii aparţinând sistemului public de pensii să fie impozitaţi cu 16% dacă nivelul pensiei nete încasate este mai mic sau cel mult egal cu nivelul salariului mediu brut pe economie.

Un alt amendament liberal stabileşte o cotă de impozitare de 30 la sută dacă nivelul pensiei nete încasate este mai mare decât nivelul salariului mediu brut pe economie, dar mai mic sau cel mult egal cu opt salarii medii brute pe economie.

O altă propunere liberală priveşte aplicarea unei cote de impozitare de 60 la sută dacă nivelul pensiei nete încasate este mai mare decât nivelul a patru salarii medii brute pe economie, dar mai mic sau cel mult egal cu opt salarii medii brute pe economie.

PNL a propus, de asemenea, o cotă de impozitare de 80 la sută pentru veniturile suplimentare obţinute de pensionarii de la stat pentru o pensie netă încasată mai mare decât nivelul a opt salarii medii brute pe economie.

Proiectul a trecut prin adoptare tacită de Senat în forma menţionată deoarece Comisia pentru muncă nu a reuşit să redacteze un raport suplimentar. Proiectul a fost introdus tardiv pe ordinea de zi, şi, astfel, va fi dezbătut de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională.

Proiectul îi vizează pe beneficiarii dreptului la pensie pentru limită de vârstă aparţinând sistemului public de pensii cât şi sistemelor neintegrate sistemului publi,c care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate acestora, din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire potrivit legii.

Legea menţionează că respectivele venituri trebuie să fie realizate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiiilor naţionale, comnpaniilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială.

Potrivit legii adoptate tacit de senatori, aceşti pensionari pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate în condiţiile în care nivelul pensiei încasate este mai mic sau cel mult egal cu nivelul salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Potrivit proiectului, pensionarii cumularzi care la data intrării în vigoare a legii exercită activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcţie, au obligaţia ca în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii să opteze în scris între suspendarea plăţii sumei pensiei nete aflate în plată care depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie pe durata exercitării activităţii, sau încetarea raportului de muncă, de serviciu sau a actului de numire.

La dezbateri, liderul senatorilor PNL Puiu Haşotti a criticat faptul că senatorii Puterii nu au introdus intenţionat pe ordinea de zi proiectul de lege, chiar şi fără raport suplimentar, astfel încât el să fie adoptat prin adoptare tacită.

În replică, senatorul PDL Cristian Rădulescu a explicat că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe un pachet de legi şi că printre prevederi figurează şi o reglementare privind cumulul pensiei cu salariul.

"Grupurile parlamentare PDL şi PSD au considerat că acestă reglementare rezolvă într-un mod mai rapid şi, în orice caz, cu o expresie de voinţă politică mult mai mare cumului pensiei cu salariul, drept care nu mai era cazul să introducem pe ordinea de zi un raport suplimentar, care n-a mai fost nici el el elaborat tot din acestă cauză", a spus Rădulescu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul de lege privind cumulul pensiilor cu salariile a fost adoptat, tacit, de Senat.
 Vizualizări articol: 1155 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul de lege privind cumulul pensiilor cu salariile a fost adoptat, tacit, de Senat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei