Părinţii, tutorii sau susţinătorii legali vor fi amendaţi cu sume între 500 şi 1.000 de lei dacă nu îşi trimit copiii la şcoală, aceştia având dreptul de a alege forma de învăţământ şi felul educaţiei minorilor.
Potrivit proiectului legii educaţiei naţionale, părinţii, tutorii sau susţinătorii legali sunt obligaţi să ia măsuri pentru asigurarea frecvenţei şcolare a elevului în învăţământul obligatoriu.
"Nerespectarea acestei prevederi din culpa părintelui, a tutorelui legal instituit sau a susţinătorului legal constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 500 de lei şi 1.000 de lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac de către persoane anume desemnate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, printr-o metodologie comună", se arată în proiectul de act normativ pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea.
Părintele sau tutorele are dreptul de a alege forma de învăţământ şi felul educaţiei copilului minor, respectiv dacă urmează învăţământul obligatoriu în limba română sau în limba unei minorităţi naţionale. Tot acesta hotărăşte şi cu privire la învăţarea de către copil a religiei.
În termen de zece luni de la data intrării în vigoare a legii educaţiei, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării va elabora normele metodologice, regulamentele şi instrucţiunile ce decurg din aplicarea actului normativ, care vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Guvernul îşi angajează, marţi, răspunderea asupra proiectelor de lege privind educaţia naţională, salarizarea unitară a personalului bugetar şi reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, în trei şedinţe comune succesive ale celor două Camere ale Parlamentului.
Executivul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Executiv se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatoriu pentru Guvern.