Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că la şedinţa de sâmbătă seară a coaliţiei s-a decis ca şcolile să fie conduse de un Consiliu de Administraţie format, în proporţii egale, din părinţi, profesori şi reprezentanţi ai administraţiei locale.
Mircea Toader a precizat că majoritatea amendamentelor discutate de coaliţie au vizat Legea educaţiei. El a menţionat însă că s-au discutat "mii de amendamente" la cele trei Legi care vor fi asumate de Guvern. Toader a precizat că numai PDL a prezentat "900 şi ceva" de amendamente.
"Am discutat principalele amendamente ale grupurilor şi parlamentarilor, după această discuţie în cadrul coaliţiei urmează ca fiecare minsitru să facă o analiză privind includerea acestor propuneri în legile respective, pentru ca, în şedinţa de Guvern de duminică, cele trei Legi să fie finalizate, în vederea asumării răspunderii", a spus liderul deputaţilor PDL.
Mircea Toader a spus că, printre amendamentele cele mai importante pe care s-a ajuns la un consens în coaliţie s-a aflat ş cel care vizează administrarea şcolilor. Astfel, conducerea şcolii va fi asigurată de un consiliu de administraţie, format din o treime părinţi, o treime profesori şi o treime reprezentanţi din administraţia locală.
În plus, consursul pentru funcţia de director la fi organizat tot de acest consiliu de administraţie, directorul urmând a avea un contract cu conducerea şcolii şi cu inspectoratul şcolar.
Despre legea salarizării unice, Mircea Toader a ţinut să precizeze că nu s-a acceptat nicio majorare a salariilor parlamentarilor. El a menţionat că, acolo unde, în legea salarizării unice, unele categorii profesionale lipseau din grilă, s-a stabilit să se meargă pe echivalarea acestor salarii.
Mircea Toader a mai spus că în şedinţa coaliţiei s-au hotărât salarile din administraţia publică locală, pe toate funcţiile, de la primar general la toţi cei aleşi. primari de comună, vicepreşedinţi, preşedinţi de Consilii Judeţene.
Liderul grupului PDL din Camera deputaţilor a ţinut să menţioneze că o parte a amendamentelor trimise de sindicate parlamentarilor a fost acceptată în urma discuţiilor de sâmbătă seară.
Reprezentanţii coaliţiei PSD-PDL s-au reunit, pentru câteva ore, sâmbătă, la Guvern, după ora 18.00, unde reprezentanţii Executivului discutau cu cei ai sindicatelor despre salarizarea unitară.
La întâlnire au fost prezenţi Emil Boc şi Mircea Geoană, alături reprezentanţi ai coaliţiei printre care Radu Berceanu, Vasile Blaga, Constantin Niţă, Roberta Anastase, Mircea Toader.
În propunerea din Codul educaţiei, Consiliul de Administraţie al şcolii este format 50% din cadre didactice şi 50% părinţi şi autorităţi locale, fără a se preciza exact procentul pentru fiecare dintre ultimele două părţi.
Preşedintelui Comisiei pentru administraţie publică, deputatul Sulfina Barbu, declara, miercuri, după şedinţa Comisiilor reunite, că unul dintre amendamentele PDL la legea educaţiei prevede ca autorităţile locale să reprezinte o treime din componenţa Consiliului de Administraţie al şcolii, iar celelalte două treimi să fie fiecare reprezentate de cadre didactice şi de părinţi.
Guvernul va analiza amendamentele depuse de către parlamentari pentru legile promovate prin angajarea răspunderii, dar va accepta doar propunerile care se încadrează în principiile legilor, cadrul macroeconomic, programul de guvernare şi prevederile bugetare, a declarat, duminică, premierul Boc.
Executivul s-a reunit, duminică, în şedinţă, pentru a stabili care dintre amendamentele depuse pot fi acceptate.
Premierul Emil Boc s-a întâlnit, sâmbătă, cu liderii sindicali, pentru a discuta despre proiectul legii de salarizare unitară, reuniune în care s-a convenit pentru constituirea unei comisii interministeriale, din care să facă parte şi sindicaliştii, care să lucreze până la 30 iunie 2010 la modificarea legii.
Prin purtătorul de cuvânt al Guvernului, premierul a anunţat că îşi menţine decizia de asumare a răspunderii Guvernului la termen, fără amânări şi că apreciază că sunt îndeplinite condiţiile pentru ca sindicatele să renunţe la grevă.
Discuţia cu sindicatele a fost urmată de o întâlnire a membrilor Coaliţiei de guvernare, în care au fost analizate toate amendamentele depuse la cele trei legi promovate pentru angajarea răspunderii.
La Camera Deputaţilor au fost depuse peste 500 de amendamentede de către partidele parlamentare la proiectul legii salarizarii unitare şi peste 1.000 de propuneri la proiectul educaţiei naţionale. Cele mai multe amendamente la Legea salarizării, care are ca iniţiator Ministerul Muncii, aparţin PSD-PC, se arată într-un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX.
Printre amendamente se numără extinderea şi creşterea indemnizaţiei şi pentru personalul didactic calificat de la 20% la 40% din salariul de bază pentru persoanele care lucrează în mediul rural, acordarea sporului de 15% din salariul de bază, prevăzut numai pentru nevăzători cu gradul I de invaliditate, şi în cazul nevăzătorilor cu handicap grav şi accentuat, extinderea ajutorului de deces din bugetul de asigurări sociale, destinat personalului didactic, şi la personalul didactic auxiliar, cu precizarea că valoarea ajutorului este raportată la 5 salarii brute ale persoanei decedate, eliminarea sporurilor cu caracter permanent care nu sunt prevăzute în anexe şi nu au fost incluse în salariu, respectiv eliminarea oricăror sporuri de tip special din reglementări proprii neabrogate.
Cinci amendamente au fost formulate pentru creşterea salariilor în învăţământul universitar şi preuniversitar.