Premierul Emil Boc a apreciat, vineri, că nu mai există raţiuni salariale pentru ca greva magistraţilor să continue şi a afirmat că speră ca activitatea în instanţele judecătoreşti să fie reluată, asigurând din nou că veniturile brute actuale nu vor fi reduse prin aplicarea noii legi de salarizare.
"Din punctul de vedere al revendicărilor salariale, consider că nu se mai justifică acest conflict", a spus Boc, la postul public de radio.
El a arătat totodată că problema fondurilor obţinute din taxa de timbru va fi discutată cu Ministerul Finanţelor, urmând să fie luată o decizie în funcţie de situaţia bugetară.
Premierul Emil Boc l-a mandatat pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, să aibă o nouă discuţie cu magistraţii privind grila de salarizare unitară, pentru a găsi o soluţie de rezolvare a solicitărilor acestora faţă de prevederile actuale ale legii.
Predoiu a declarat, joi, că există deschidere din partea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei pentru rezolvarea solicitărilor magistraţilor privind legea de salarizare unitară, dar că este necesară o atitudine lucidă, raţională şi responsabilă din partea acestora în negocieri.
Ministrul a arătat că este posibil ca magistraţii să se întâlnească, joi, cu Executivul, la Palatul Victoria sau la Cotroceni.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a afirmat, joi, că forul pe care îl reprezintă a decis că protestele magistraţilor sunt legale, întemeiate şi justificate, dar şi că adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor pot lua în calcul suspendarea protestelor.
Potrivit lui Virgil Andreieş, CSM vrea să se asigure că, dacă niciunui bugetar nu-i vor scădea veniturile, acelaşi lucru să se aplice şi magistraţilor.
Judecătorul Andreieş a adăugat că sunt diferenţe între magistratul cu grad de instanţă supremă şi cel de curte de apel, aceasta fiind de 2,9, în timp ce între celelalte categorii de magistraţi acestea sunt de 0,4.