Reprezentanţii Guvernului se vor întâlni, sâmbătă, la ora 16.00, cu liderii confederaţiilor sindicale, pentru a analiza amendamentele propuse la grila de salarizare unitară şi a stabili dacă observaţiile corespund principiilor legii, dar şi resurselor bugetare existente, a afirmat premierul Emil Boc
El a arătat, la postul public de radio, că Guvernul va continua discuţiile cu partenerii sociali privind legea de salarizare unitară, dar nu va renunţa la decizia de asumare a răspunderii pentru acest act normativ şi nici nu va amâna data stabilită pentru angajarea răspunderii.
"Discuţiile continuă cu partenerii sociali, dar nu amânăm nici asumarea, nici termenul, pentru că orice zi de întârziere pune în pericol acordul încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană", a spus Boc, la postul public de radio.
Un mesaj similar a fost transmis de şeful Guvernului şi joi, la postul public de televiziune, după ce PSD, PNL şi sindicatele s-au referit la amânarea momentului de asumare a răspunderii.
El a amintit atunci că, potrivit acordului cu FMI, proiectul legii de salarizare unitară trebuie adoptat până cel târziu la 31 octombrie şi a explicat că graficul de asumare a răspunderii a fost astfel stabilit încât să existe termenul necesar pentru depăşirea tuturor etapelor, precum o eventuală sesizare a Curţii Constituţionale.
Premierul a explicat totodată, la postul public de televiziune, că o eventuală încetare a acrodului cu FMI, rezultată din nerespectarea termenului de adoptare a legii, va avea efecte negative asupra economiei româneşti, inclusiv pe plan extern.
Birourile Permanente reunite ale Camerelor Parlamentului au aprobat, luni, data de 15 septembrie pentru ca prim-ministrul Emil Boc să vină în Parlament pentru asumarea răspunderii pentru proiectele de lege privind educaţia, salarizarea unitară şi reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice.
Liderul FSLI, Aurel Cornea, a anunţat, joi, că bugetarii vor picheta sediului Parlamentului în 15 septembrie şi vor face o grevă generală de o zi, în 5 octombrie, refuzând apoi să se implice în organizarea alegerilor prezidenţiale, nemulţumiţi de forma proiectului legii unice de salarizare.
Mai multe federaţii ale bugetarilor afiliate la confederaţii diferite au semnat, joi, o alianţă, cerând Guvernului să nu-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe actualul proiect al legii unice de salarizare şi să renegocieze actul normativ astfel încât toţi bugetarii să aibă salarii decente şi să se ţină cont de principiile asumate în urmă cu trei luni, când a început negocierea pe această lege.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a afirmat, joi seară, după o discuţie cu liderii FSLI şi Cartel Alfa, că "nu e niciun capăt de ţară" dacă asumarea răspunderii Guvernului pe una sau pe două din cele trei legi va fi amânată câteva zile, pentru discuţii suplimentare cu partenerii sociali.
Geoană a afirmat, în urma discuţiilor cu cele două blocuri sindicale, că va propune atât Guvernului, cât şi coaliţiei, realizarea unei noi runde de negocieri cu partenerii sociali, pe marginea celor trei legi pentru care Guvernul vrea să îşi asume răspunderea, în care să fie discutate atât amendamentele depuse de parlamentari, cât şi cele formulate de sindicate.
La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a cerut, joi, Cabinetului Boc să îşi retragă pachetele de legi pe care intenţionează să-şi angajeze răspunderea şi să se debaraseze de miniştrii "incapabili" ai Educaţiei, Justiţiei, Muncii şi Internelor.
Surse oficiale au declarat însă, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul îşi menţine decizia de a-şi asuma răspunderea asupra pachetului de legi care include salarizarea unitară în sectorul bugetar, chiar şi pe fondul protestelor anunţate joi de sindicate.