Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a spus magistraţilor, în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, că protestul din justiţie şi-a atins scopul, de trei zile existând negocieri intense cu forurile monetare internaţionale, "care, ne place sau nu, ne-au dat bani să nu cadă ţara".
Cătălin Predoiu a încercat să convingă magistraţii prezenţi la şedinţa de joi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că protestele lor şi-au atins scopul, având un ecou internaţional, însă problemele justiţiei vechi de zece-cincisprezece ani nu pot fi rezolvate în acest moment, de criză economică.
Acesta a explicată că se află de trei zile în negocieri, în privinţa legii unice de salarizare, cu forurile monetare internaţionale, "care, ne place sau nu ne place, ne-au dat bani să nu cadă ţara asta peste noapte", Predoiu amintind despre situaţia Estoniei.
Ministrul Justiţiei a sugerat magistraţilor să formuleze amendamente la proiectul legii salarizării unice şi a arătat că progresele din actuala formă a actului normativ au fost realizate datorită a trei documente, depuse de reprezentanţii magistraţilor în discuţiile de la Guvern.
Predoiu a explicat, în faţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, că aşteaptă de acest for să dea un semnal colegilor magistraţi de a-şi înceta protsetele, apreciind că nu crede că mai aduc ceva în plus celor care îl susţin.
Ministrul a arătat că Guvernul a răspuns că sunt rezolvate problemele magistraţilor şi că, pe bună dreptate, "toată lumea se uită la CSM".
"Nu cred că aceste proteste aduc ceva în plus celor care îl susţin. Sigur, poate aduc ameliorări grilei... Nu văd ultilitatea continuării. Există diponibilitate de lucru, de dialog", a spus ministrul Predoiu.
Ministrul Justiţiei a adăugat că sunt importante ecourile acestui protest, în sensul că sunt şi îngrijorări externe.
El a cerut CSM să adopte o poziţie prin care să-i determine pe magistraţi să-şi reia activitatea, pentru deblocarea situaţiei create în justiţie, ca urmare a protestelor declanşate din 31 august.