Prima rachetă românească, Helen, care va fi lansată în spaţiu în luna octombrie, în cadrul unui proiect privat, iniţiat de asociaţia non-guvernamentală ARCA, va utiliza combustibil eco şi o metodă inedită de lansare în zbor vertical, fiind ridicată cu ajutorul unui balon solar deasupra Mării Negre.
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va lansa în spaţiu prima rachetă spaţială românească, proiectată şi construită de echipa ARCA. Evenimentul va avea loc în luna octombrie, racheta urmând să fie lansată de pe Marea Neagră.
Proiectul de lansare a rachetei Helen are două obiective: de a realiza primul zbor lunar românesc şi de a ajuta echipa ARCA să avanseze în competiţia Google Lunar X Prize, care premiază echipa câştigătoare cu suma de 30 de milioane de dolari.
Operaţiunea de lansare este complexă şi fără precedent în România, fiind efectuată de către ARCA, Marina Militară, ROMATSA şi Aviaţia Militară. Helen este o rachetă spaţială realizată în trei trepte, care va fi lansată dintr-un balon solar de mari dimensiuni (300 de metri şi 2.000 de kilograme, având volumul unui bloc de zece etaje). În momentul în care se va ajunge în punctul de lansare, racheta va fi plasată pe suprafaţa apei, iar combustibilul bazat pe un tip special de apă oxigenată va fi transferat în tancuri. După ce alimentarea a fost terminată, echipa va începe procedura de umflare a balonului. Această etapă va dura aproximativ trei ore. Când balonul va atinge capacitatea necesară de ridicare, racheta va fi ridicată de la suprafaţa apei şi va fi plasată, cu ajutorul unui cablu, sub balon într-o poziţie aproape verticală. Racheta va fi transportată în stratosferă, la 14.000 de metri altitudine, cu ajutorul balonului Montgolfier, cel mai mare din lume, potrivit reprezentanţilor ARCA.
La 18.000 de metri, racheta va aprinde motorul primei trepte pentru 100 de secunde. După oprirea motorului, prima traptă va fi detaşată. Imediat după, motorul celei de-a doua trepte va fi pornit şi va arde pentru 110 secunde. După terminarea arderii, a doua treaptă va fi de asemenea detaşată de corpul rachetei. Treapta a treia şi ultima a rachetei va fi aprinsă şi va arde timp de 168 de secunde.
Racheta va transporta sarcina utilă, formată din capsula presurizată European Lunar Lander (ELL). Capsula transportă echipamente de urmărire şi telemetrie prin radio şi satelit şi camere de luat vederi. Aceasta va fi scoasă în spaţiu, când racheta va intra în treapta a treia, urmând apoi procedura de reintrare în atmosfera terestră şi de aterizare în Marea Neagră prin paraşutare.
Marina Militară va transporta ansamblul de lansare, format din racheta Helen şi balon, precum şi echipa ARCA, în largul Mării Negre. La această etapă a operaţiunii vor participa două nave militare de mari dimensiuni şi trei ambarcaţiuni uşoare. Pe parcursul operaţiunilor de lansare, traficul aerian din zona Mării Negre va fi întrerupt, pentru desfăşurarea în condiţii de deplină siguranţă a lansării.
"Am muncit foarte mult pentru această competiţie, atât pe partea tehnică, dar mai ales pentru strângerea de fonduri şi atragerea de sponsori", a spus Dumitru Popescu, coordonatorul proiectelor ARCA. El nu a făcut publice costurile acestui proiect privat, dar a precizat că statul român nu a avut nicio contribuţie financiară.
Proiectul de lansare este singular printr-o serie de elemente unice: lansarea dintr-un balon solar, prin folosirea de combustibil ecologic (apă oxigenată cu o concentraţie de 70%), dar şi prin sistemul de dispunere a treptelor, care dă rachetei o formă inedită, care nu corespunde unui profil aerodinamic.
Potrivit reprezentanţilor ARCA, peste 95% din materialele folosite în construcţie sunt româneşti, doar echipamentele electronice provenind din alte ţări.
Nu este cunoscută cu exactitate data lansării din luna octombrie, alegerea zilei depinzând de condiţiile meteorologice. Potrivit lui Dumitru Popescu, statistic, doar cinci zile pe lună întrunesc condiţiile meteo favorabile lansării rachetei.
Google Lunar X Prize este o competiţie de astronautică, dar şi de new media, lansată în 2007 de Google, prin care compania stimulează proiectele spaţiale private, realizate cu costuri mai mici. Concursul cere echipelor concurente să lanseze o rachetă, care să trimită pe Lună un robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară 500 de metri şi să transmită imagini foto şi video. În prezent, ARCA se află pe locul doi în clasamentul echipelor implicate în competiţie.
Membrii ARCA s-au declarat încrezători în şansele de reuşită ale proiectului şi intenţionează ca, până în 2012, să efectueze lansarea către Lună.
ARCA este o organizaţie non-guvernamentală, printre cele mai cunoscute în domeniul cercetării aerospaţiale. Asociaţia a participat începând cu 2002, la competiţia de astronautică, Ansari X Prize, în cadrul căreia a dezvoltat trei proiecte: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE.