Salariile din sectorul public nu ar fi trebuit încurajate să intre în competiţie cu câştigurile din mediul privat, a afirmat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care opinează că în prezent există "o supraangajare" în sectorul public.
"Salariile din sectorul public nu trebuia să intre în competiţie cu cele din sectorul privat, nici măcar din gelozie. S-a ajuns la supraangajare în sectorul public", a spus Isărescu, într-un seminar organizat la BNR.
El a făcut această afirmaţie în sprijinul susţinerii ideii că deteriorarea deficitului de cont curent s-ar fi putut atenua, dacă tendinţele nesustenabile din mediul privat ar fi fost compensate de o politică bugetară mai strânsă.
Pe de altă parte, Isărescu recunoaşte că tendinţele de derapaj au apărut în sectorul privat, prin creşterea salariilor într-un ritm superior productivităţii, începând cu anul electoral 2004, şi printr-o evoluţie puternic ascendentă a creditului acordat sectorului privat.
Potrivit datelor prezentate la finele lunii august de către ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, numărul angajaţilor din sectorul public va fi redus cu 326.000 până în anul 2015, de la 1,394 milioane în prezent la 1,068 milioane persoane.
Anul viitor vor fi eliminate 150.000 posturi din sectorul public, astfel încât numărul total de angajaţi să scadă de la 1,394 milioane la 1,244 milioane.