Guvernul ia în calcul uniformizarea vârstelor standard de pensionare pentru judecători, procurori, parlamentari şi diplomaţi cu cele aplicate în prezent asiguraţilor din sistemul public, începând cu data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Varianta analizată este uniformizarea vârstelor standard de pensionare şi ale stagiilor complete de cotizare pentru judecători, procurori şi personalul auxiliar din instanţe judecătoreşti şi al parchetelor, dar şi pentru parlamentari, funcţionari publici parlamentari, funcţionari ai Curţii de Conturi şi membrii personalului diplomatic şi consular cu vârstele standard de pensionare aplicabile asiguraţilor actuali ai sistemului public de pensii, au arătat sursele, care citează dintr-un document guvernamental.
"Propunerea este de pensionare a persoanelor aparţinând acestor categorii profesionale, începând cu data intrării în vigoare a noii legi, conform vârstelor standard de pensionare, folosind schema generală de creştere a vârstelor de ieşire la pensie atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei", au arătat cursele.
Efectele scontate sunt reducerea cheltuielilor bugetare şi asigurarea unei egalităţi de tratament cu celelalte categorii profesionale în privinţa vârstelor şi stagiilor de cotizare.
În prezent, vârsta de pensionare a magistraţilor este de 68 ani, în timp ce vârsta medie de pensionare în sistemul public este de 63,5 ani în cazul bărbaţilor şi 57,5 ani în cazul femeilor.
Guvernul a anunţat anterior că noua lege a pensiilor, aflată în curs de elaborare, va prelua prevederile acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană privind creşterea vârstei de pensionare, în special pentru femei, şi de egalizare a acesteia la 65 ani după 2014.
Termenul avansat de Guvern pentru finalizarea acestui proces este anul 2030.