Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îşi retrage semnătura de pe Acordul semnat pe 6 mai de către liderii federaţiilor sindicale din educaţie şi reprezentanţii Guvernului, acuzând Guvernul de nerespectarea mai multor puncte din acest document.
Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a analizat, miercuri, modul în care Guvernul şi-a respectat angajamentele asumate prin Acordul semnat cu reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, în 6 mai.
Potrivit preşedintelui FSLI, Aurel Cornea, Colegiul Naţional a constatat încălcarea punctului 1 din Acord, "întrucât Executivul nu este capabil să asigure plata integrală, până la finele anului 2009, a salariilor care se cuvin personalului din învăţământ".
De asemenea, potrivit conducerii FSLI, nici până în prezent nu a fost constituită, prin ordin al ministrului Educaţiei, Comisia de monitorizare pentru evaluarea modului în care se realizează investiţiile în educaţie, considerând că "ministerul a încălcat în mod intenţionat punctul 2 din Acord deoarece nu doreşte cheltuirea transparentă a banilor publici".
Sindicaliştii FSLI reclamă şi "încălcarea grosolană" a punctului 5 din Acord, potrivit căruia cadrele didactice trebuiau să fie plasate spre vârful ierarhiei în grila de salarizare. Liderul FSLI afirmă că, în proiectul legii unice, cadrele didactice sunt situate la periferia grilei de salarizare.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că, fără o salarizare motivantă a resursei umane din învăţământ, orice încercare de reformare a sistemului educaţional va fi sortită eşecului.
"În aceste condiţii, în semn de protest faţă de modul în care guvernanţii îşi îndeplinesc angajamentele asumate prin Acordul semnat la 6 mai 2009, Colegiul Naţional al Liderilor FSLI a hotărât retragerea semnăturii de pe acesta", susţine Aurel Cornea, citat într-un comunicat de miercuri al federaţiei sindicale.
Cele patru federaţii sindicale din învăţământ - FSLI, FEN, "Spiru Haret" şi "Alma Mater" - au semnat, în 6 mai, un acord în zece puncte cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor.
Primul punct din acordul semnat în mai prevede ca resursele alocate Educaţiei prin buget să fie asigurate de Ministerul Finanţelor Publice fără a afecta nivelul veniturilor salariale pe 2009.
Ministrul Gheorghe Pogea declara atunci că sumele necesare pentru veniturile salariale ale cadrelor didactice sunt garantate, iar Ministerul Finanţelor se angajează să asigure aceste resurse, astfel că punctul unu din acordul cu sindicatele va fi respectat.
Potrivit punctului doi din acord, în luna mai se va constitui, prin ordin al ministrului Educaţiei, Comisia de monitorizare pentru evaluarea modului în care s-au realizat şi se vor realizat cheltuielile privind investiţiile în educaţie.
Punctul trei se referă la definitivarea principiilor şi a calendarului privind descentralizarea în conformitate cu o anexă din protocol care cuprinde un calendar ce eşalonează etapele procesului de descentralizare în conformitate cu acordul cu Banca Mondială, de a cărei expertiză beneficiază în desfăşurarea procesului de descentralizare.
Al patrulea punct din acord prevede menţinerea titularizării în sistemul naţional de învăţământ şi în viitoarele legi ale educaţiei.
Un alt punct se referă la preluarea în corpul legii salarizării unitare a sistemului bugetar a unui model european de ierarhiare a categoriilor bugetare. În acest sens, Ministerul Educaţiei va susţine plasarea cadrelor didactice cât mai aproape de vârful ierarhiei.
Totodată, proiectele şi programele de cercetare aflate în derulare vor continua, prin alocarea corespunzătoare a creditelor bugetare şi prin utilizarea creditelor de angajament.
Acordul mai prevede ca Ministerul Educaţiei şi partenerii sociali să înceapă dezbaterile pe legile învăţământul pe data de 15 mai.
Punctul al optulea din acord prevede asigurarea finanţării pentru anul şcolar 2008-2009 a numărului de beneficiari ai bursei "Bani de liceu".
În ultimele două puncte ale acordului se arată că sindicaliştii suspendă greva anunţată în perioada tezelor cu subiect unic, iar în cazul în care nu se vor respecta termenii din acest acord, îşi rezervă dreptul de a relua acţiunile de protest.
Liderii sindicali anunţau atunci că dacă unul din punctele acordului nu va fi respectat sau dacă vor apărea alte probleme, conflictul de muncă va fi redeschis.
În ultima perioadă, sindicaliştii din învăţământ au reclamat de mai multe ori încălcarea Acordului semnat cu reprezentanţii Guvernului.