Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 sep 2009 - Anul XIV, nr. 210 (4196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reorganizarea agenţiilor determină concedierea a peste 7.800 angajaţi, cu plăţi compensatorii

Marţi, 8 Septembrie 2009 (17:42:14)

Peste 7.800 de persoane vor fi concediate până la sfârşitul anului prin restructurarea celor 223 de agenţii guvernamentale, angajaţii disponibilizaţi urmând să primească plăţi compensatorii în cuantum de minimum un salariu, negociat conform Codului Muncii şi contractului colectiv de muncă.

În total, prin restructurarea agenţiilor vor fi reduse 9.321 de posturi, dintre care 8.526 sunt prevăzute în proiectul de lege de restructurare a instituţiilor publice, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului, a declarat, marţi, consilierul de stat al premierului Cătălin Baba.

Alte 258 de posturi au fost desfiinţate printr-un memorandum aprobat de Guvern la 12 august, prin care sunt restructurate opt institute de cercetare-dezvoltare din subordinea ministerelor Comunicaţiilor, Dezvoltării, Muncii şi Sănătăţii.

La acestea se adaugă 477 de posturi pentru care Agenţia Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a luat deja decizia desfiinţării, în timp ce Ministerul Justiţiei şi-a redus din structurile proprii 60 de posturi.

Din totalul celor 9.321 de posturi desfiinţate, doar aproximativ 1.500 locuri sunt vacante, celelalte posturi urmând să fie eliminate prin concedierea angajaţilor.

Acestor funcţionari din agenţii li se vor adaugă alţi 5.416 angajaţi din companiile şi regiile autonome subordonate Ministerului Economiei, care vor fi concediaţi până la sfârşitul anului.

Potrivit consilierului de stat, procedurile de concediere vor dura cel puţin 60 de zile de a data intrării în vigoare a legii de restructurare a agenţiilor.

Cătălin Baba a afirmat că ordonatorii de credite vor negocia cu persoanele disponibilizate pentru acordarea de plăţi compensatorii, care vor porni de la minimum un salariu lunar, conform contractului colectiv de muncă pe ramură. În cazul în care există contracte colective de muncă pe instituţie care prevăd şi peste 12 salarii compensatorii, despăgubirile vor respecta prevedrile acestor contracte, a spus consilierul de stat.

Persoanelor concediate ar putea totodată să li se propună şi transferul la alte instituţii care au nevoie de personal sau reconversia profesională.

Baba a mai precizat că procesul de restructurare se poate prelungi până la începutul anului viitor, ţinând cont că pe lângă concedieri vor mai avea loc proceduri de predare-primire, de eliberare de sedii, preluare de clădiri şi parcuri auto.

Reprezentatul Guvernului a decalarat totodată că, prin aceste disponibilizări, se va realiza o economie de aproximativ 50 milioane de euro anual doar din reducerea cheltuieilor salariale.

Transferarea veniturilor proprii ale agenţiilor la bugetul de stat, aşa cum este prevăzut în proiectul de lege al Guvernului, ar putea însemna însă resurse bugetare suplimentare cuprinse între 800 milioane euro şi un miliard de euro, a arătat Cătălin Baba.

Guvernul a decis ca, din totalul celor 223 agenţii, să continue să funcţioneze doar 112 structuri, dintre care 33 sunt instituţii reglementate prin acordurile cu Uniunea Europeană, proces care va impune şi concedierea unor angajaţi.

Conform deciziei Guvernului, cele mai posturi vor fi tăiate de la Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (1.092 locuri), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (920 posturi), Inspecţia Muncii (808 locuri), Arhivele Naţionale (548 posturi), Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (513 posturi).

Alte reduceri de posturi vor fi efectuate la Agenţia Naţională de Cadastru (252 locuri), Agenţia de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor (212 locuri), Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (201 posturi), Agenţia pentru Servicii Informaţionale (200 locuri), Biroul Român de Metrologie Legală (195 posturi), Agenţia Naţională a Medicamentului (151 locuri), Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor (135 locuri), Academia de Poliţie (100 posturi), Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (97 locuri), precum şi la direcţiile de sănătate publică (304 locuri) şi direcţia de muncă (143 posturi).

În procesul de restructurare au fost incluse, printre altele, şi Ministerul Tineretului şi Sportului (139 posturi), Ministerul Agriculturii (136 locuri), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (cu o reducere de 88 posturi), Ministerul Comunicaţiilor (58 locuri), Ministerul Educaţiei (40 locuri), Ministerul Sănătăţii (29 posturi), Ministerul Culturii (25 locuri), Ministerul pentru IMM (10 locuri).

Ministrul de resort, Adriean Videanu, a anunţat, la începutul lunii august, în contextul restructurării agenţiilor guvernamentale, că aproximativ 5.400 de angajaţi ai companiilor din subordinea Ministerului Economiei vor fi concediaţi până la sfârşitul anului, după ce alte 4.800 de persoane de la societăţile respective au rămas fără loc de muncă începând cu luna ianuarie.

Conform unui document guvernamental obţinut de MEDIAFAX, totalul disponibilităţilor instituţiilor publice subordonate central, finanţate din venituri proprii, aflate în conturi deschise la trezoreria statului la 31 iulie 2009, se ridică la 3,2 miliarde lei (circa 780 milioane euro).

Totalul disponibil este de 2,1 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei reprezintă disponibil al instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale finanţate integral din venituri proprii, 431,3 milioane lei disponibil din activitatea sanitară (având ca titulari de cont spitale şi centre medicale judeţene şi ale municipiului Bucureşti) şi 163,4 milioane lei venituri proprii ale instituţiilor de învăţământ superior la trezoreria statului.

Depozitele constituite la trezoreria statului de aceste instituţii publice însumează 1,1 miliarde lei, din care aproximativ un miliard de lei rezultate din disponibilităţile instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale finanţate integral din venituri proprii şi 153,7 milioane lei din disponibilităţile instituţiilor de învăţământ superior.

Guvernul a elaborat deja un proiect de lege care stabileşte că, începând cu 1 octombrie 2009, veniturile obţinute de autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii, reorganizate ca instituţii publice finanţate integral de la bugetul de stat, se fac venit la bugetul de stat.

Disponiblităţile în lei şi în valută la 30 septembrie 2009 ale autorităţilor şi instituţiilor publice reorganizate se virează integral la bugetul de stat în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii.

Prin derogare de la Legea 500/2002 privind finanţele publice, sumele aferente subvenţiilor primite şi neutilizate la 30 septembrie 2009 se virează integral la bugetul de stat de către instituţiile publice reorganizate, fără a se mai regulariza cu bugetul de stat la sfârşitul anului.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reorganizarea agenţiilor determină concedierea a peste 7.800 angajaţi, cu plăţi compensatorii.
 Vizualizări articol: 1152 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Reorganizarea agenţiilor determină concedierea a peste 7.800 angajaţi, cu plăţi compensatorii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei