Aproximativ 5.700 de români au părăsit Spania în anul 2008, numărul celor care au rămas fără slujbe în această ţară a crescând cu 55.000 în acelaşi an, iar cercetătorii caracterizează situaţia imigranţilor ce revin în România drept "o întoarcere tăcută", arată un studiu despre migraţie.
Studiul, realizat de Migration Policy Institute, notează că românii pot intra mult mai uşor în Spania după aderarea la UE, dar nu sunt eligibili pentru programele de întoarcere voluntară.
Potrivit datelor legate de cei cu drept de reşedinţă, aproximativ 5.700 de români au părăsit Spania în 2008 şi 4.000 în 2007.
Cercetătorul Miguel Pajares, care a efectuat interviurile cu membrii comunităţilor româneşti, a caracterizat revenirea imigranţilor români în ţară drept "o întoarcere tăcută".
În plus, asociaţiile din localitatea Alcala de Henares, unde se găseşte un număr substanţial de imigranţi români, au spus că aceştia au început "să dispară". Consulatele din mai multe oraşe spaniole au observat şi ele o scădere a cererilor pentru servicii din partea românilor, mai arată studiul.
Numărul şomerilor români din Spania a crescut în 2008 cu aproape 55.000 faţă de anul precedent. În 2007, creşterea faţă de 2006 a fost de aproape 20.000.
Pe de altă parte, numărul românilor ce primesc dreptul la ajutor de şomaj în Spania a crescut în mod constant de-a lungul anului 2008, de la aproximativ 12.700 în ianuarie la peste 35.000 în decembrie.
Studiul arată că, per total, din cauza recesiunii globale, numărul românilor şi bulgarilor care pleacă în Spania a scăzut cu 60 de procente, dar întoarcerea la scară largă nu pare un fenomen general.
Potrivit studiului, muncitorii imigranţi sunt expuşi mai mult riscului de a-şi pierde locul de muncă decât muncitorii locali, din cauză că ei muncesc adesea în industriile cele mai expuse consecinţelor recesiunii, şi anume în construcţii şi în domeniul hotelier. Ca atare, ei trimit mai puţini bani acasă pentru a-şi ajuta familiile decât înaintea crizei.
În pofida diminuării câştigurilor, însă, cu care se confruntă majoritatea muncitorilor imigranţi, în cele mai multe cazuri nu există o tendinţă la scară largă de revenire în ţara de origine. Acest lucru arată că pentru unii dintre aceştia condiţiile de acasă ar fi chiar mai rele şi ar fi mai dificil şi mai scump să revină în străinătate ulterior, după criză. Acest lucru este valabil mai ales în cazul imigranţilor ilegali, precizează autorii studiului.