Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că la şedinţa de joi a Consiliului Superior al Magistraturii aşteaptă de la acest for să aibă o atitudine responsabilă şi să contribuie la deblocarea situaţiei.
"Puterilor şi atribuţiile importante ale Consiliul Superior al Magistraturii în sistemul judiciar obligă la o implicare directă în rezolvarea acestui conflict, declanşat în urmă cu mai multe luni şi încurajat de conflictul juridic de natură constituţională - declanşat de CSM şi pierdut în afaţa Curţii Constituţionale", a spus, luni, ministrul Predoiu.
În 17 iunie, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi autoritatea executivă, reprezentată de Guvern şi de Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, pe de altă parte, cerere formulată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
În urma deliberării, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că aspectele sesizate de Consiliul Superior al Magistraturii nu întrunesc elementele conflictului juridic de natură constituţională în sensul art.146 lit.e) din Constituţie.
Ministrul Justiţie arăta atunci că legile salarizării au fost gândite în perioada de creştere economică şi că această situaţie impune o atitudine inteligentă şi responsabilă, de efort instituţional sistematic în atragerea fondurilor necesare.
"Mai presupune şi o atitudine înţeleaptă, faţă de realitatea că un număr de probleme sunt de nerezolvat pentru moment", a mai spus Predoiu.
În continuare, ministrul Justiţiei preciza că, din păcate, în loc să se explice marei mase a judecătorilor şi procurorilor care muncesc din greu în condiţii improprii cum stau lucrurile, ce se poate rezolva şi ce nu," unii au preferat calea demagogiei şi dezinformării, a suficienţei şi autismului, a instigării sistemului împotriva Guvernului, a declanşării unui conflict constituţional artificial, pierdut ruşinos dealtfel, cu un verdict de unanimitate de voturi care spune totul".
"Cum am putea să punem de acord noua realitate economică cu legile salarizării? Va trebui să luăm «taurul de coarne» şi să spunem oricît de mult ne-ar costa politic acest lucru: nu putem ieşi din această situaţie fără sacrificii. Nu putem să continuăm să cheltuim mai mult decât avem pentru moment", a spus Predoiu.
Ulterior, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a cerut medierea conflictului de către preşedintel Traian Băsescu, spunând că este vorba de un litigiu de muncă şi nu de un conflict de constituţionalitate între puterea judecătorească şi celelalte puteri.