istrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, la Braşov, la conferinţa de închidere a Proiectului pentru Învăţământ Rural, desfăşurat între 2003 şi 2009, că în cei şase ani au fost perfecţionate peste 60.000 de cadre didactice, proiectul fiind finanţat cu 90 de milioane de dolari.
În cei şase ani de implementare a programului, au fost perfecţionate peste 60.000 de cadre didactice, circa 80% din numărul total, ministrul precizând că aceştia reprezintă de acum cadre calificate şi că nu vor face parte dintre cei care vor trebui să părăsească sistemul, intrând în restrângere posturile cadrelor didactice necalificate.
"Cei care au fost cuprinşi în acest program nu intră în sistemul celor necalificaţi, ei au fost calificaţi. Numărul cadrelor didactice necalificate s-a diminuat foarte mult, anul trecut fiind circa12.000 de necalificaţi care au avut contract determinat de un an, la 31 august terminându-se contractul, postul devine liber şi poate fi restructurat", a declarat, vineri, Ecaterina Andronescu.
Potrivit sursei citate, proiectul a fost dedicat dezvoltării învăţământului rural şi a fost "cel mai reuşit" proiect realizat cu Banca Mondială pe sistemul de învăţământ din România.
Ministrul a adăugat că prin intermediul programului s-a dezvoltat componenta de formare a profesorilor şi sistemul de mentorat, s-au asigurat condiţiile minime funcţionale şcolilor din mediul rural, au fost dotate unităţile cu materiale de predare-învăţare şi s-a îmbunătăţit parteneriatul dintre şcoală şi comunitatea locală.
Proiectul a beneficiat de 90 de milioane de dolari - 60 de milioane a reprezentat contribuţia Băncii Mondiale şi 30 de milioane, contribuţia Guvernului României.