Voucherul educaţional în sumă de 500 euro pe care statul îl va acorda fiecărui nou-născut va fi păstrat într-un cont bancar păstrat până la sfârşitul învăţământului obligatoriu, în care părinţii pot vira cota de 2% din impozitul pe venitul anual, destinată în prezent ONG, a declarat premierul Boc.
El a arătat că prevederea a fost inclusă în legea educaţiei naţionale, care va fi promovată prin asumarea răspunderii Guvernului.
"Mai avem şi o măsură care, spun eu, va schimba şi modul psihic sau psihologic de abordare a educaţiei, prin faptul că fiecărui copil, la naştere, statul îi va deschide un cont bancar ce reprezintă echivalentul în lei de 500 euro. Părinţii nu pot să utilizeze banii aceia, statul deschide un cont special la bancă sau la o instituţie unde nimeni nu se poate atinge până la sfârşitul învăţământului obligatoriu. Părintele are posibilitatea ca, anual, 2% din ceea ce noi astăzi dăm la organizaţiile nonguvernamentale şi care să nu se impozitează să direcţioneze spre acel cont. Asta înseamnă că, practic, la sfârşitul învăţământului obligatoriu, copilul va avea o sumă frumuşică de bani care s-ar putea să-i acopere costurile educaţionale de taxă sau de susţinere a cazării", a spus, joi, premierul, la postul public de radio.
Potrivit şefului Guvernului, contul va fi deschis pe numele personal al copilului şi poate fi utilizat doar de către acesta şi numai pentru scopuri educaţionale după ce împlineşte vârsta de 14-16 ani.
"Din aceşti bani, copilul poate să plătească orice ţine de cumpărarea de manuale, de cursuri, întreţinerea în universitate, pentru a-şi asigura cheltuielile legate de tot ce înseamnă actul educaţional", a adăugat Boc.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, miercuri, că noua lege în domeniu prevede şi introducerea unui voucher educaţional de 500 de euro pentru fiecare nou-născut, variantă preluată din propunerile Comisiei prezidenţiale.