Sindicatele cer modificarea coeficienţilor din proiectul legii unice, pentru a se respecta principiul "la muncă egală, salariu egal" şi spun că nu sunt de acord cu asumarea răspunderii de către Guvern, neînţelegând "graba" Executivului.
Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că trebuie făcute corecţii pe grilele actuale şi de aceea cer înaintarea proiectului spre dezbatere în Parlament, pentru a mai putea fi făcute modificări la comisiile Legislativului.
Potrivit lui Dandea, actuala formă a proiectului legii unice nu respectă principiul iniţial al legii "la muncă egală, salarii egale".
"Nu înţelegem de ce un contabil din Ministerul Educaţiei să aibă un salariu mai mare decât un contabil din Ministerul Muncii, sau de ce un şofer al unui ministru să aibă salariul dublu faţă de cel al unui şofer de ambulanţă", a subliniat Dandea.
Liderul sindical spune că nu înţelege graba Guvernului de a-şi asuma răspunderea.
"Executivul argumentează că acum au majoritatea în Parlament şi acest lucru le permite ca legea să treacă în forma actuală fără modificări", a precizat vicepreşedintele "Cartel Alfa".
Dandea spune că, oricum, coeficienţii din grila unică nu se vor aplica de anul viitor, ci din 2012-2013, sau poate şi mai târziu şi există posibilitatea ca legea să fie modificată prin ordonanţe de urgenţă, ceea ce este anormal.
"Cartel Alfa" a cerut Guvernului să publice pe site proiectele de legi pe care îşi asumă răspunderea.
Premierul Emil Boc a semnat scrisoarea prin care anunţă intenţia Guvernului de asumare a răspunderii pentru legile educaţiei, salarizării şi reducerii cheltuielilor bugetare, scrisoare transmisă birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale
"Premierul a semnat scrisoarea de intenţie pentru asumarea răspunderii, transmisă celor două birouri permanente de către Secretariatul General al Guvernului", au afirmat, joi, sursele citate.
Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri noaptea, că Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament asupra celor trei legi privind educaţia naţională, salarizarea unitară şi reorganizarea agenţiilor guvernamentale cu reducerea cheltuielilor în sectorul public.
Decizia a fost luată în urma unei şedinţe care a durat peste 10 ore, încheindu-se după miezul nopţii, şi în care cele trei acte normative au fost analizate în detaliu.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal Relu Fenechiu a declarat, săptămâna trecută, că PNL va iniţia cu siguranţă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc.